Putins met izaicinājumu ES

foto: justnews.com.ua
foto: justnews.com.ua

Triju postpadomju valstu - Krievijas, Kazahstānas un Baltkrievijas - vadītāji ceturtdien parakstīja vienošanos par Eirāzijas Ekonomiskās savienības (EES) dibināšanu, kas būs nākamais posms pretī ciešākai bijušo padomju valstu integrācijai, kuras galvenais kurators ir Krievijas prezidents Vladimirs Putins, piektdien raksta laikraksts Diena.

Ekonomiskā bloka dibinātāji apgalvo, ka EES mērķis būs konkurēt ar globālās ekonomikas milžiem - ASV, Ķīnu un Eiropas Savienību (ES). Turpretī eksperti šaubās, ka EES kļūs par pievilcīgu magnētu jaunām dalībvalstīm, jo daudzas reģiona valstis ar aizdomām vēro Putina aktivitātes, kas jau ir nodēvētas par centieniem atjaunot Padomju Savienību.

Sarunas par līguma saskaņošanu gan neesot ritējušas gludi. Piemēram, Kazahstāna ir uzstājusi, ka EES var būt tikai ekonomiska savienība, tāpēc no gala līguma izslēgti tādi neekonomiski punkti kā bloka kopējā ārpolitika, vienota pilsonība, valūta un robežkontrole. Nazarbajevs esot uztraucies, ka dziļāka politiskā integrācija varētu apdraudēt Kazahstānas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību.

Pagaidām ir grūti noticēt Putina un viņa sabiedroto vīzijai par EES kā plaukstošu un globāli konkurētspējīgu ekonomiku. Baltkrievijas ekonomika pašlaik atrodas ļoti smagā stāvoklī, un tās izdzīvošana ir atkarīga no Krievijas finansiālajām injekcijām un lētajiem energoresursiem. Pašai Krievijai šogad prognozē recesiju. Vienīgi Kazahstānas ekonomika uzrāda vērā ņemamus izaugsmes tempus - 6% gadā.

Maskavas Biznesa skolas pasniedzējs Andrejs Susdaļzovs uzskata, ka Kremlim EES ir vairāk stratēģisks, nevis ekonomisks projekts. "Krievija nespēj būt lielvara bez savas strauji augošas integrācijas grupas," viņš stāsta Deutsche Welle.

Politiskais analītiķis Sergejs Šeļins uzsver, ka bez Ukrainas Putinam nav izredžu izveidot jaunu impēriju, bet viņš tomēr būs spiests turpināt paša iesākto Eirāzijas integrācijas procesu. "Šeit veidosies uz Āziju orientēta alianse, kur visi sagaidīs materiālus labumus no Krievijas, kas viņus visus nespēs pabarot," norāda Šeļins.

Kremlim pietuvinātā Neatkarīgo valstu sadraudzības institūta direktora vietnieks Vladimirs Šaričins uzskata, ka Krievija nolēmusi dibināt savu integrācijas projektu, sekojot globālajai tendencei veidot "lielus ekonomiskus blokus". Viņš domā, ka ASV apskauž Krieviju par EES izveidi.

Diena.lv jau vēstīja, ka līgums, ko ceturtdien, 29.maijā, Kazahstānas galvaspilsētā Astanā parakstīja sanāksmes saimnieks Nursultans Nazarbajevs, Putins un Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, paredz, ka EES sāks darbu 2015. gada 1. janvārī.


Написать комментарий