Izmaksās 297,5 tūkstošu eiro kompensāciju Balticovo par salmonelozes dēļ iznīcinātām vistām

foto: Balticovo
foto: Balticovo

Lai kompensētu zaudējumus saistībā ar salmonelozes dēļ šogad iznīcinātām 83,56 tūkstošiem dējējvistu, Finanšu ministrija no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem piešķirs 297,5 tūkstošus eiro olu ražotājam AS Balticovo, paredz valdības akceptētais rīkojums.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, veterinārmedicīnas likumā ir noteikts, ka dzīvnieku īpašniekam ir tiesības saņemt zaudējumu kompensāciju par salmonelozes uzliesmojuma apkarošanas laikā iznīcinātajiem cāļiem, jaunputniem vai pieaugušajiem putniem, iznīcinātajām olām, kas paredzētas patēriņam cilvēku uzturā vai inkubēšanai, produktiem, kas paredzēti patēriņam cilvēku uzturā, kā arī par dzīvnieku barību.

Saskaņā ar noteikumiem par dējējvistas līdz 33 nedēļu vecumam iznīcināšanu paredzēta kompensācija 3,56 eiro apmērā. Balticovo iznīcinātas 83 560 dējējvistas.

Lēmums par kompensācijas apmēru pieņemts, Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoriem izvērtējot, kā putnu īpašnieks pildījis normatīvajos aktos noteiktās prasības, vai laikus ziņots par putnu saslimšanu un vai laikus tiek veikti pasākumi slimības ierobežošanai. Balticovo nav konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi. Turklāt kaušanas brīdī putni bija jauni, ar pietiekamu dzīvsvaru, un tiem nebija konstatētas slimību izraisītas pārmaiņas.

Salmoneloze ir otrā biežāk ziņotā infekcijas slimība, ar kuru slimo gan cilvēki, gan dzīvnieki Eiropas Savienībā. Lielākais šīs infekcijas slimības avots ir olas, kā arī cūkgaļa un putnu gaļa. Katru gadu tiek ziņots par aptuveni 180 000 cilvēku saslimšanas gadījumu Eiropas Savienības dalībvalstīs (38,2 saslimšanas gadījumi uz 100 000 cilvēku).


Написать комментарий