Viesi no Vācijas pastāstīja Daugavpils novada domes deputātiem par profesionālās izglītības programmas efektivitāti

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 22.maijā, Daugavpils novada domes Izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejas sēdē ar prezentāciju uzstājās viesi un mūsu novada partneri no Vācijas, kuri pastāstīja, kā vienā no ES attīstītākajām valstīm pastāv profesionālās izglītības un karjeras izvēles programmas.

Sēdē kā ziņotāji uzstājās Vācijas Internacionālās apvienības Ziemeļu daļas Māklenburgas nodaļas vadītājs Franks Tšiše un Šverinas nodaļas atbildīgais par profesionālo izglītību Astrīds Brumme. Tāpat delegācijā bija arī Jauniešu sociālā dienesta pedagoģiskā vadītāja Zigrīda Franke un Rostokas Valodu centra vadītāja Inese Rozentrete.

Viesi pastāstīja, ka Vācijā esot izveidota programma, kuras ietvaros 7.-8.klašu skolēni var izpildīt komplekso testu, kura rezultātā viņi saņem savu spēju aprakstu un rekomendācijas. Vēlāk – 8.-9.klasē – jaunieši piedalās dažādās darbnīcās un iegūst dažāda veida prasmes un iemaņas. Savukārt pusotru gadu pirms skolas beigšanas speciālisti īpašu uzmanību pievērš jauniešiem, kuri, iespējams, varētu nenokārtot eksāmenus.

Diskusijā aktīvi piedalījās skolu direktori Aleksejs Mackevičs, Aleksandrs Sibircevs un Jānis Belkovskis, kā arī Izglītības pārvaldes vadītāja Irēna Bulaša, kuri uzdeva daudzus jautājumus.

Daugavpils novada domes izpilddirektore Vanda Kezika atzīmēja, ka jautājums par profesionālo izglītību un karjeras izvēli mūsu novadā ir ļoti aktuāls, tādēļ jāņem vērā vācu kolēģu pieredze, ja valsts nolems nodot pašvaldībām profesionālās skolas.

„Mēs arī turpmāk runāsim par profesionālās izglītības elementiem, kuri tika ievēroti mācību ražošanas kombinātu pastāvēšanas laikā. Vācijā šī sistēma ir perfekti izstrādāta”, atzīmēja V.Kezika.


Написать комментарий