Kaujinieki mēģina pārraut Ukrainas robežu; sadursmēs daudz bojāgājušo un ievainoto

foto: Itar-Tass
foto: Itar-Tass

Ukrainas austrumos turpinās aktīvas Ukrainas drošības spēku kaujas ar separātiski noskaņotajiem kaujiniekiem.

Notikuši arī vairāki mēģinājumi nelikumīgi pārraut Ukrainas robežu. Ir daudz bojāgājušo un ievainoto. Ceturtdien beidzas arī vairāki teroristu un arī Ukrainas valdības izvirzītie ultimāti, un pašpasludināto republiku līderi sola apsvērt iespēju izsludināt karastāvokli.

Pagājušās nakts laikā nezināmi bruņoti cilvēki Luganskas apgabalā vairākas reizes mēģinājuši no Krievijas puses ar spēku šķērsot Ukrainas robežu. Vienā no incidentiem trīs kravas automašīnas mēģinājušas šķērsot robežu neatļautā vietā un atgriezušās Krievijā tikai pēc apšaudes sākšanās.

Kādā citā robežkontroles punktā ieradusies aptuveni 30 bruņotu vīru grupa, kas pieprasījusi robežsargiem padoties un atstāt savus posteņus. Pēc atteikuma saņemšanas uzsākts uzbrukums, kurā izmantoti automātiskie ieroči, ložmetēji, granātas un granātmetējs, taču arī šis uzbrukums ir atvairīts. Pēc tam kaujinieki īstenojuši vēl vairākus līdzīgus uzbrukumus. Izdevums LB.ua ziņo, ka ir ievainoti vairāki robežsargi.

Vairāk nekā sešas stundas turpinājās kaujas arī Ļisičanskas pilsētā, kur separātisti cita starpā uzspridzinājuši arī tiltu. Atsaucoties uz vietējiem iedzīvotājiem, ziņo aģentūra UNN jeb Ukrainas nacionālās ziņas vēsta, ka pilsētas iedzīvotājus nelaižot uz darbu, bērnus uz skolu, bet jau kopš paša rīta pilsētā dzirdamas gan trauksmes sirēnas, gan arī tiek zvanīti baznīcu zvani.

Pirms stundas pašpasludinātās Luganskas tautas republikas līderi paziņoja, ka reģionā varētu tikt ieviests kara stāvoklis. Vienlaicīgi tiek norādīts, ka šo pēcpusdien beidzas Kijevas varas iestādēm izvirzītais ultimāts izvest no „Luganskas tautas republikas" Ukrainas nacionālās gvardes vienības. Ja šāda prasība netiks izpildīta, tā dēvētajam tautas gubernatoram Valērijam Bolotovam būšot tiesības vērsties ar lūgumu ievest teritorijā miera uzturēšanas spēkus, visticamāk, no Krievijas.

 Savukārt Ukrainas ģenerālprokuratūra paziņojusi, ka tā ir savākusi pietiekami daudz pierādījumu, lai paša Valērija Bolotova darbību varētu traktēt kā teroristiskas organizācijas izveidošanu.

Turpinoties pretterorisma operācijai, sadursmes notikušas arī Doņeckas apgabala Volnovahas un Rubežnajas pilsētu tuvumā. Grupas „informatīvā pretošanās" koordinators Dmitrijs Timčuks paziņojis, ka šajās kaujās dzīvību zaudējuši vismaz astoņi ukraiņu karavīri, bet 18 guvuši ievainojumus. 

Savukārt „Novosti Donbasa" informē, ka grupa pašpasludinātās „Doņeckas tautas republikas" teroristu esot ieradušies tipogrāfijā un mēģinājuši konfiscēt avīžu pielikumus, kuros neatkarīgie Doņeckas žurnālisti publicējuši savus rakstus par Ukrainas vienotību. Žurnālisti arī noskaidrojuši, ka šo teroristu grupu vadījis Romāns Maņekins, kurš savulaik strādājis ar Viktoru Janukoviču laikā, kad viņš bija Doņeckas gubernators.

Ceturtdien beidzas arī Ukrainas valdības izvirzītais ultimāts Krievijai, pieprasot skaidrojumus par Ļipeckas, Voroņežas un Rjazaņas pilsētu tuvumā gaidāmajām Krievijas gaisa spēku mācībām „Aviadarts 2014". To laikā plānots izmēģināt raķešu, lielgabalu un bombardēšanas vingrinājumus, kā arī nosacītā pretinieka pretgaisa aizsardzības sistēmu pārvarēšanu.

Vienlaicīgi kļuvis zināms, ka ASV Havaju salās ir veiksmīgi izmēģinājušas Austrumeiropai domātās pretraķešu aizsardzības sistēmas „Idžis" darbību. Tika simulēta raķetes palaišana un tās veiksmīga pārtveršana no sauszemes objektiem. Līdz šim šādi izmēģinājumi tika veikti tikai no karakuģiem. Sistēmas izmēģinājumi ar reāliem, nevis virtuāliem mērķiem notiks nākamajā gadā, kad pirmo pretraķešu aizsardzības kompleksu plānots uzstādīt Rumānijā. Otru kompleksu plānots izvietot Polijā 2018. gadā.

Jau ziņots, ka pēc martā notikušā Krimas neatzītā referenduma par pievienošanos Krievijai un pussalas aneksijas Krievija turpina destabilizēt situāciju Ukrainā.  Aprīļa vidū prokrieviski noskaņotie kaujinieki Austrumukrainā sagrābuši vairākas administratīvas ēkas, pieprasot rīkot referendumu par reģionu statusu. Tā dēvētais referendums notika 11.maijā, un, pēc separātistu teiktā,   89% Doņeckas iedzīvotāju un 96% Luganskas iedzīvotāju esot nobalsojuši par šo republiku neatkarību no Ukrainas.   

Ukraina un rietumvalstis pauž, ka Krievija ar provokāciju palīdzību cenšas traucēt 25.maijā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

22.05.2014 , 17:45

Uģis Lībietis , LSM


Написать комментарий