J. Kursīte: Lauksaimniecības joma atdzimst

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēdējā laikā MIL arvien biežāk izskan informācija, ka Latvijas lauksaimniecība atdzimst. Vai tas tā ir un kāda situācija ir Daugavpils novadā?

Ar šiem jautājumiem mēs vērsāmies pie Latvijas lauksaimniecības konsultāciju biroja lauku attīstības speciālistes Janīnas Kursītes.

„Var teikt, ka lauksaimniecība atkopjas, daži pat atgriežas no ārzemēm un it īpaši tas attiecas uz jauniem cilvēkiem, kuri te uzsāk savu darbību. No mums cilvēki vēlas iegūt informāciju par to, kādi Eiropas fondi un kādas programmas ir pieejamas jauniesācējiem. Pastāv pietiekami daudz nozaru, kurās zemnieki vēlas attīstīties – tās ir gan graudu audzēšana, gan lopu pavairošana, gan lauku tūrisms”, – sāka J. Kursīte.

Lai to apstiprinātu, lauku attīstības speciāliste nosauca jauno uzņēmēju Arņa Kuckaiša un Mārtiņa Boguša piemērus, kuri brokoļu audzēšanas pieredzi ieguva ārzemēs, bet, kad atgriezās mājās Ilūkstes novadā, nodibināja savas zemnieku saimniecības.

Par piemēru var kalpot arī jaunais un aktīvais zemnieks Aivars Jonāns, kurš nodarbojas ar kartupeļu audzēšanu un plāno organizēt nakts tirgu, kurā pilsētas iedzīvotāji varēs nopirkt vietējo zemnieku produkciju.

Atbildot uz jautājumu, vai ir konkrēti skaitļi, cik jaunu zemnieku saimniecību parādījās Daugavpils novadā pēdējā laikā, Janīna Kursīte atzīmēja, ka precīzu skaitļu nav, jo jāņem vērā, ka daudzi zemnieki patlaban reģistrē savas saimniecības kā SIA. Turklāt daži uzņēmēji var reģistrēt savu darbību Daugavpils novadā, bet veikt to citā vietā.

Tomēr pēc lauku attīstības speciālistes informācijas pēdējo 3–4 gadu laikā Daugavpils novadā ir parādījušās aptuveni 35 zemnieku saimniecības. Turklāt šis skaits pieaug, jo drīzumā (2014. gada beigās – 2015. gada sākumā) tiks atklātas jaunas Eiropas programmas, kuru mērķis ir veicināt lauksaimniecības attīstību.


Написать комментарий