Ar daudzveidīgiem pasākumiem Līvānos atklāj Tūrisma sezonu un aizvada Muzeju nakti 2014

foto: livani.lv
foto: livani.lv

Sestdien, 17.maijā,Līvānu novadā norisinājās Tūrisma sezonas atklāšanas un Muzeju nakts pasākumi, kuru ietvaros iedzīvotāji un pilsētas viesi varēja baudīt plašu kultūras un sporta pasākumu programmu, kā arī bez maksas apmeklēt novada tūrisma objektus.

Pasākumi sākās desmitos no rīta un noslēdzās tikai vēlu naktī.

Tūrisma sezonas atklāšanas ietvaros no plkst.10.00 ikviens interesents Tūrisma informācijas centrā varēja saņemt  akcijas ceļvedi un bez maksas apmeklēt desmit Līvānu novada tūrisma objektus,  katrā no tiem saņemot atzīmi par apmeklējumu. Visos objektos viesi varēja uzzināt par tūrisma un atpūtas iespējām, kā arī baudīt kultūras un atpūtas programmu. „Nākotnes Ozolu ciemā” Sutru pagastā ikvienam bija iespēja vizināties zirga pajūgā, piedalīties ozolu alejas veidošanā, iestādot ozoliņu, un iesaistīties dažādās latgaļu izdarībās. J. Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas izstāžu namā piedalīties radošajās darbnīcās. Ar Līvānu pārceltuvi pārcelties pāri Daugavai uz Dignājas pagastu un atpakaļ uz Līvāniem.

Iesēsties stellēs un izmēģināt roku aušanā studijā „Dubna”, Līvānos. Nobaudīt kafejnīcas „Sipres” gatavoto Līvānu firmas ēdienu „Dubnas un Daugavas akmeņi”. Pavizināties kanoe laivā pa Daugavu – šādu iespēju piedāvā biedrība „Sava kabata” sadarbībā ar Līvānu Aktīvā tūrisma centru. Apmeklēt zirgu stalli „Kumeļsēta”. Atpūtas vietā „Avotiņš” (Jersikas pagastā) un Kristīnes Šišlovas Turku pirts ciemā (Turku pagastā) aplūkot un "aizrunāt" atpūtas vietas. Akcijas noslēgumā dalībnieki, kuri bija apmeklējuši vismaz 3 objektus, saņēma pārsteiguma balvas. Kā stāsta Tūrisma informācijas centra vadītāja Astērija Vucēna, akcijā piedalījās 46 dalībnieki – komandās vai individuāli apmeklējot tūrisma objektus.

No plkst.18.00 līdz pusnaktij Latgales mākslas un amatniecības centrā  notika Muzeju nakts  pasākumi, kas šogad visā Latvijā norisinājās ar devīzi „Sarkanā krāsa – dzintars”. Arī Līvānos bija sagatavota īpaša, dzintaram veltīta programma. Ekspozīcijā „Amatnieki Latgalē” bija iespēja spēlēt galda spēles un minēt atjautības uzdevumus, kur jāmeklē apslēptie vārdi, kas saistīti ar dzintaru. Līvānu stikla muzeja ekspozīcijā apmeklētāji varēja mēroties spēkiem, liekot puzles uz ātrumu. Arī puzles bija tematiskas - uz tām attēloti savulaik stikla fabrikā ražoti stikla trauki ar nosaukumiem „Dzintarzeme” un „Dzintars”. Darbnīcās valdīja radoša atmosfēra: keramikas darbnīcā katram bija iespēja oļus pārgleznot par dzintara gabaliem, tekstilmākslas darbnīcā piešūt kādu pogu pie pogu gleznas, kas attēlo izskalotu dzintaru pludmalē, savukārt konferenču zālē ikvienam bija iespēja „iekust dzintarā” – nofotografēties aiz izgaismota audekla. Pasākuma laikā, pateicoties apmeklētāju atsaucībai, ik pa laikam tika lasīta Imanta Ziedoņa „Dzintarainā pasaka”, ļaujot ik katram vēl vairāk iejusties Muzeju nakts tematikā. Minētajai tematikai bija veltīta arī dzintaru izstāde, ko veidojuši novada iedzīvotāji, uz laiku uzticot mākslas un amatniecības centram savas dzintara rotas un citus izstrādājumus. Visi līvānieši jau kādu laiku pirms Muzeju nakts tika uzrunāti un aicināti piedalīties kopīgā dzintaru izstādē. Uzsaukumam atsaucās 19 cilvēki, kas kopā uz izstādi sanesa 134 dzintara izstrādājumus. Izstādi papildina noderīga informācija par dzintaru, tā rašanos, nozīmi Latviešu kultūrā, fiziskajām un ķīmiskajām īpašībām.

Gaismas un ēnu spēles uz audekla - Muzeju naktī mākslas un amatniecības centrs aicināja "iekust dzintarā"

Protams, visi centra apmeklētāji varēja bez maksas apskatīt arī citas mākslas un amatniecības centra ekspozīcijas un Līvānu stikla muzeja kolekciju.Kā pastāstīja centra vadītāja Ilze Griezāne, Muzeju nakts pasākumi Līvānos ar katru gadu kļūst arvien populārāki. Šogad Latgales mākslas un amatniecības centru Muzeju naktī apmeklējuši 650 cilvēki un tie bijuši ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī viesi no citiem Latvijas novadiem un pilsētām.

Tā kā Līvāni  ir sportisks novads, neizpalika arī naksnīgas sporta aktivitātes. Līdz rīta gaismai bija atvērts jaunatnes iniciatīvu centrs „Kvartāls” un tā teritorijā esošie sporta laukumi, kurvisu  nakti notika pludmales futbola un strītbola mači, iekštelpās bija pieejams biljards, galda teniss,bija iespēja izmēģināt savus spēkus dažādās individuālās disciplīnās. Dažādu vecuma grupu interesenti varēja piedalīties arī nakts orientēšanās sacensībās "Punkti naktī”.  Pulksten 22.00 pie Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centra uz starta līnijas pulcējās 39 nakts orientēšanās dalībnieki. Šoreiz skrēja ne tikai pieredzējuši orientieristi, bet arī tādi, kas piedalījās pirmo reizi. Nakts melnumā kontrolpunktusnav nemaz tik viegli atrast, taču visi labi tika galā un jau ap pusnakti veiksmīgākie dalībnieki saņēma balvas.

Pēc pusnakts aktīva dzīvesveida piekritēji pulcējās JIC "Kvartāls" laukumos. Kā pastāstīja centra „Kvartāls” vadītāja Inga Zvaigzne-Sniķere, tā kā nakts bija ļoti silta, pasākuma apmeklētāji vairāk bija iecienījuši āra aktivitātes. Strītbola turnīrā piedalījās 9 komandas, savukārt pludmales futbolu, kurš Līvānos tika iemēģināts pirmo reizi, spēlēja 7 komandas. Ap plkst.03.00 labākās strītbola komandas saņēma balvas, bet futbolisti savus mačus noslēdza tikai ar rīta gaismu. Pasākumā kopumā piedalījās 113 dalībnieki un vēl aptuveni 60 līdzjutēji.

Arī Līvānu novada Kultūras centrs iesaistījās muzeju nakts pasākumos ar programmu „Kultūras nakts”. Apmeklētāji varēja vērot pašdarbības kolektīvu koncertu „Dzintara Saulīte” un piedalīties „Aizkulišu aktivitātēs”. Ikvienam interesentam bija iespēja apgūt līnijdejošanas prasmi, doties nelielā ekskursijā, lai iepazītukultūras centra telpas, kurās pasākumu apmeklētāji ikdienā neienāk – kabinetus, aktiertelpas, pagrabu, bēniņus, laulību reģistrācijas zāli, aizkulises, kā arī iejusties aktieru lomās – pārtapt dažādos tēlos ar grima, parūku un tērpu palīdzību, iestudēt skeču un nofotografēties. Kultūras nakts noslēdzās ar grupas „Pērkons” koncertu un nakts balli kopā ar grupu „Krampis” un DJ Balodi. Kultūras centra vadītāja Līga Rubīne teic, ka svētki bija izdevušies un, domājams, ka kultūras nakts  būs jauna tradīcija Līvānu kultūras centrā arī turpmāk!


Написать комментарий