Zinātnieki: cilvēkam ēdiena cena nosaka tā veselīgumu un garšu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kornelas universitātes zinātnieki noskaidroja, ka cilvēki par veselīgiem un garšīgiem uzskata tos ēdienus, kuri maksā dārgāk.

Pētījuma laikā eksperti pievērsa uzmanību tam, ka cilvēkam galvenā ir ēdiena cena, nevis tā kvalitāte. Lai veiktu eksperimentu, tika uzaicināts Itālijas šefpavārs, kura uzdevums bija pagatavot uzkožamos divām brīvprātīgo grupām. Turklāt uzkožamo kvalitātei bija jābūt identiskai, bet cenai – jāatšķiras. Pirmā grupa par cienastu samaksāja 8 dolārus, bet otrā – 4. Pēc degustācijas abu grupu dalībniekus aptaujāja. Izrādījās, ka cilvēki, kuri par uzkožamajiem samaksāja divas reizes vairāk, guva par 11% lielāku baudu.

Bet otrā grupa sūdzējās par smagumu vēderā, nožēlojot, ka ir uzņēmuši lielu kaloriju skaitu, kas pirmajā grupā netika novērots. Respondentu atbildes parādīja, ka dārgi ēdieni viņiem šķiet garšīgāki un veselīgāki nekā lēti, – vēsta eurosmi.ru

Amerikas speciālisti apgalvo, ka izvēloties pārtiku, cilvēkiem darbojas psiholoģiskais faktors. Tādi jau ir cilvēki – viņi uzskata, ka lēta pārtika nevar būt kvalitatīva un veselīga, un otrādi.

Šī teorija daļēji ir patiesa, jo, piemēram, visiem ir zināms, ka melnie ikri, baltās trifeles un makadāmijas rieksti satur daudz vitamīnu un mikroelementu. Bet to cena ir tāda, ka ne katrs vismaz reizi dzīvē atļausies nogaršos šos produktus, nerunājot par to regulāru lietošanu.  


Написать комментарий