Kāds ir sieviešu vitalitātes noslēpums?

foto: spa-trening.com
foto: spa-trening.com

Psiholoģija un medicīna ir savstarpēji saistītas disciplīnas, kuras dažādi rūpējas par cilvēku. Medicīna konstatē faktu, bet psiholoģija cenšas izskaidrot fenomenu.

Patlaban aktuāla problēma, kura satrauc sabiedrību, ir sieviešu vitalitāte.

Runa ir par sāpju slieksni, kurš sievietēm ir daudz augstāks nekā vīriešiem. Par to liecina mediķu liecības, kuri konstatē sieviešu izdzīvošanu dažādās katastrofās salīdzinājumā ar līdzīgām vīriešu traumām. Lai to noskaidrotu, Amerikas mediķi mēģināja izskaidrot šo fenomenu, – vēsta eurosmi.ru.

Par pētījuma objektu kļuva vīrietis pēc avārijas ar visām iespējamajām traumām. Viņam bija liels asiņu zudums, ārējas un iekšējas traumas. Ārsti apgalvo, ja viņa vietā būtu sieviete, viss būtu savādāk. Šo fenomenu zinātnieki nosauca par sieviešu „vitalitāti”, un daudzi ir mēģinājuši atklāt tā noslēpumu. Kā izrādījās, to nosaka hormoni. Runa ir par estrogēnu. Pateicoties tam, sieviešu organisms kļūst izturīgāks pret traumām. Izrādās, ka vīriešiem traumu rezultātā ne vienmēr tiek izstrādāti androgēni (vīriešu hormoni), tomēr viņiem vienalga tiek producēts estrogēns, kurš nelielos daudzumos atrodas asinīs. Pēc ārstu domām tas glābj cilvēka dzīvību.

Zinātnieki sāka nodarboties ar šādu jautājumu: vai pastāv iespēja smagi ievainotajiem vīriešiem apturēt androgēna izstrādi. Šī procedūra ir nepieciešama, lai estrogēna darbības mehānisms kļūtu aktīvāks. Šie pētījumi ir agrīnā stadijā. Tomēr šīs jomas speciālistu vidū pastāv uzskats, ka tas būtu kārtējais izrāviens medicīnas jomā.

Katrai teorijai ir pozitīvas un negatīvas atsauksmes. Amerikas kolēģus kritizē profesors Andreass Pfaifers, Berlīnes Šarite hospitāļa endokrinoloģijas nodaļas vadītājs. Viņš paziņoja, ka šādas darbības nav nepieciešamas. Saskaņā ar viņa paziņojumu „ar laiku androgēnu aktivitāti vīrieša organismā var apturēt, tomēr kādēļ tas ir jādara, jo stresa situācijās hormonu izstrāde tiek pārtraukta gan vīriešiem, gan sievietēm. Tādēļ amerikāņiem nav vērts ņemt vērā atsevišķu gadījumu, bet jāpārbauda sava hipotēze eksperimentāli”.


Написать комментарий