227 Daugavpils novada skolu abiturientiem skanēs pēdējais zvans

foto: skrundasvidusskola.lv
foto: skrundasvidusskola.lv

Jau piektdien, 16. maijā visās Latvijas mācību iestādēs 9. un 12. klašu abiturientiem skanēs pēdējais zvans. Daugavpils novads nav izņēmums.

Kā pirmdien, 12. maija Daugavpils novada domes preses konferencē paziņoja novada Izglītības pārvaldes vadītāja Irēna Bulaša, šogad 12. klašu abiturientu skaits sastāda 110 un 9. klašu – 167.

Pēc I. Bulašas vārdiem par to, ar ko nodarbosies skolēni pēc skolas pabeigšanas runāt ir vēl par agru., jo tas parasti kļūst skaidrs tikai rudenī. Tomēr, spriežot pēc iepriekšējo gadu pieredzes, 9. klašu beidzēji, kuri mācās vidusskolās, nevis pamatskolās, turpina mācības savās mācību iestādēs. Tāpat daudzi nolemj apgūt kaut kādu profesiju un dodas uz Daugavpili.

Runājot par 12. klašu abiturientiem, situācija daudzējādā ziņā ir atkarīga no abiturientu ģimeņu labklājības. Vairākums no tiem, kuri nolemj iegūt augstāko izglītību, iestājas tuvākajās augstākajās mācību iestādēs, bet ir arī abiturienti, kuri dodas iegūt zināšanas uz galvaspilsētu. Turklāt katru gadu situācija ir dažāda – ir klases, kurās praktiski visi abiturienti kļūst par studentiem, bet ir arī tādas klases, kuru abiturienti izvēlas citu dzīves ceļu.

Kā atzīmēja Izglītības pārvaldes vadītāja, Daugavpils novadā vēl nebija gadījumu, kad abiturienti nenokārtoja centralizētos eksāmenus. Turklāt parasti labākos rezultātus skolu abiturienti parāda eksaktajās zinātnēs – matemātikā, ķīmijā un fizikā. Savukārt, gatavojoties eksāmeniem, nākas lielāku uzmanību pievērst tādiem priekšmetiem kā angļu, dzimtā un valsts valoda.

Diemžēl Daugavpils novadā ir novērojama skolēnu skaita samazināšanās tendence. Piemēram, pērn pēdējais zvans skanēja 280 skolu abiturientiem, 130 no kuriem bija 12. klašu abiturienti, bet 150 – 9. klašu beidzēji. 


Написать комментарий