Latvijā svin Eiropas dienu

foto: esia.gov.lv
foto: esia.gov.lv

Par godu Eiropas dienai piektdien Latvijā paredzēti vairāki izglītojoši un izklaidējoši pasākumi.

Ārlietu ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un Eiropas Parlamenta informācijas biroju Latvijas lielākajās pilsētās rīko diskusijas par ieguvumiem no Latvijas dalības Eiropas Savienībā (ES) "10 gadi - pārmaiņas un ieguvumi no dalības Eiropas Savienībā".

No rīta pl.10 Latvijas Televīzijas (LTV) Pirmajā kanālā varēs noskatīties simulācijas spēli jauniešiem "Ar balsu vairākumu", kuras mērķis ir parādīt, kā tiek pieņemti lēmumi ES institūcijās. Jaunieši izspēlēs lēmumu pieņemšanas procesu Eiropas Parlamentā (EP).

Tikmēr no pl.12.30 līdz 14.30 ap Vecrīgu kursēs Eiropas tramvajs. Tajā notiks aktivitātes un diskusijas ar pirmo Latvijas ES jauniešu paaudzi, kas visu mūžu pavadījuši Latvijā kā pilntiesīgā ES dalībvalstī, un grupas "PeR" mūziķi Ralfu Eilandu. Pasākuma mērķis ir pievērst cilvēku uzmanību tam, ka 9.maijs Latvijā, tāpat kā citur Eiropā, ir Eiropas diena, un vienlaikus uzzināt, kā jaunieši redz Latviju Eiropā, kādu viņi vēlētos Eiropas nākotni un kā viņi var iesaistīties tās veidošanā, bet tā izskaņā paredzēta Eiropas dienas tematiskā kūkas degustācija.

Gulbenē Eiropas dienas pasākumā "10 gadi Eiropas Savienībā" tiks iedarbināta atjaunotā strūklaka pilsētas centrālajā skvērā "Pakur, pakur..." un strūklaka jaunatnes parkā, bet pl.20 centrālajā skvērā pie Gulbenes novada domes būs koncerts, kurā uzstāsies Ingus Ulmanis, Aigars Voitišķis un Roberts Rasa ar akustisko programmu, kā arī vietējie jaunie mūziķi - brāļi Bisenieki, "Smaržo siens", "Dārdi". Pasākumā demonstrēs arī Gulbenes jauniešu filmu par novadā realizētajiem ES projektiem un apbalvos orientēšanās spēles uzvarētājus.

Savukārt kultūras vasarnīcā "Esplanādē 2014" LTV tiešraidē varēs skatīties Eiropas izcilāko koru uzstāšanos Vīnē, vērot gatavošanos tiešraidei un sadziedāties ar Latvijas labākajiem koriem, kā arī nodot video sveicienu Eiropai, kad tiešraidē no Vīnes pieslēgsies Eiropas kultūras galvaspilsētai Rīgai.

Kā informēja nodibinājuma "Rīga 2014" sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris, kultūras vasarnīcā skatītāji aicināti pulcēties jau no pl.19, kad notiks muzikāla saruna ar diriģentu, 8.Pasaules koru olimpiādes māksliniecisko vadītāju Romānu Vanagu.

Pl.21 Esplanādē Vīnes koncertu iesildīs Babītes pagasta jauniešu koris "Maska", Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris "Austrums", Rīgas kultūras un tautas mākslas centra "Mazā Ģilde" jauniešu koris "Balsis" un Emīla Dārziņa jauktais koris. Šie kori ar divām Latviešu tautas dziesmām televīzijas tiešraidē no Rīgas sveiks festivāla dalībniekus uz skatuves Vīnes Rātslaukumā un televīzijas skatītājus Eiropā.

9.maijs tiek atzīmēta kā Eiropas diena, atceroties 1950.gada 9.maijā nolasīto Šūmana deklarāciju un izteikto priekšlikumu izveidot Eiropas Ogļu un tērauda kopienu, ko var uzskatīt par Eiropas Savienības pašiem pirmsākumiem. Eiropas diena simbolizē spēju tik daudzām un dažādām valstīm apvienoties un darboties vienota mērķa vārdā - nodrošināt mieru, vienlīdzību, solidaritāti un kopēju nākotni.


Написать комментарий