Jaceņuks: Krievu valoda Ukrainā būs oficiāla

foto: kvedomosti.com
foto: kvedomosti.com

Ukrainas premjerministra vietas izpildītājs Arsēnijs Jaceņuks uzstāj par iespēju dot vietējām padomēm tiesības piešķirt krievu valodai oficiālo statusu. Tajā pašā laikā ukraiņu valodu saglabājot kā vienīgo valsts valodu.

"Mēs saglabāsim Kivalova – Kolesničenko valodas likumu, ko pieņēma reģionāļi un komunisti. Tajās teritorijās, kur lielākā daļa cilvēku runā krieviski, valodas juridiskais statuss ir reģionāls. Faktiski tā pilnvaras ir tādas kā ukraiņu valodai. Kā valdības vadītājs, apsverot izmaiņas konstitūcijā, saskaņā ar kuru, vienlaikus saglabājot ukraiņu valodas statusu kā vienīgo valsts valodu, ļaut vietējām padomēm piešķirt oficiālu statusu krievu un citām valodām", paziņoja Jaceņuks savā uzrunā tautai par godu Uzvaras dienai.

"Valsts vienotību nevar sasniegt, ja mēs neiemācīsimies ieklausīties vienam otrā un rast kompromisu", uzsvērts paziņojumā.

Arsēnijs Jaceņuks piebilda, ka Ukrainas varas iestādes jau ir uzsākušas apspriedi par jauno konstitūciju. Izmaiņas galvenokārt paredz varas decentralizāciju.

"Mēs atceļam pārvaldes iestāžu vadītājus, kas tiek sūtīti no Kijevas. Pārraudzību veiks izpildu komitejas, kas veidos valdi, ko ievēlēs tauta. Kopā ar pilnvaru tiks izsniegtas tiesības rīkoties ar budžetu", viņš paskaidroja.

Krievu valodas statuss Ukrainā bieži bija iemesls konfliktam starp valsts rietumu un austrumu reģioniem. Arī likums, kas ļauj piešķirt krievu valodai oficiālu statusu, izraisījis spēcīgu neapmierinātību rietumu reģionos, tā pieņemšana 2012.gadā izraisīja cīņu parlamentā un masu protestus.


Написать комментарий