Politologs par radikāļiem 9.maijā: Galvenais, lai tiem idiotiem nav vairākuma atbalsts

foto: kadrs no video
foto: kadrs no video

Šogad pats galvenais ir radīt priekšstatu, ka nedz latvieši, nedz krievi Latvijā nav ieinteresēti Ukrainas scenārija atkārtošanā, komentējot jautājumu par iespējamām provokācijām 9.maijā, intervijā portālam Mixnews.lv sacīja politologs Ivars Ījabs.

Viņš uzsvēra, ka galvenais ir nepieļaut, lai radikāli noskaņotiem cilvēkiem būtu vairākuma atbalsts.

"Diemžēl var parādīties kāds idiots, to noprognozēt mēs nevaram. Latvijā ir pietiekoši daudz ļaužu, kas skatās Dmitriju Kiseļovu (Krievijas TV kanāls "Rossija RTR" – red.piez.), otri lasa latviešu radikālo presi, un kādam no viņiem var ienākt prātā kaut ko sarīkot. No tā neviens nav pasargāts, jo Bostonā arī neviens negaidīja brāļus Carnajevus. Tā lielākā problēma ir nevis tas, ka var parādīties kaut kādi trakie, bet tas, ka viena brīdī tie trakie pamatoti jūt, ka vairākums viņus atbalsta," pastāstīja Ījabs.

Politologs arī norādīja, ka kaut kādas lielas provokācijas šajā dienā nav iespējamas, jo tomēr provokatori ir mazākumā. Pēc viņa teiktā, varētu rīkot provokācijas, ja radikāli noskaņotu cilvēku skaits būtu 30-40%.

Atgādinām, ka Uzvaras parkā piektdien no pl.10:00 notiks svinības par godu "nacisma sagrāves gadadienai", liecina biedrības "9.maijs.lv" mājaslapā publicētā informācija. Latvijā un pārējā Eiropā oficiāli Nacisma sagrāves diena tiek pieminēta 8.maijā, bet Krievijā dienu vēlāk tiek svinēta uzvara Otrajā pasaules karā.

Pl.10:00 notiks svinīgā ziedu nolikšana pie pieminekļa padomju atbrīvotājiem, pēc kā sāksies svētku koncerti, kurus atklās Maskavas Lielā teātra ansamblis "Kaprīze". Dienas gaitā uz skatuves uzstāsies vairāk nekā 500 mākslinieku.

Vakarā pl.19:00 tiks noturēts minūti ilgs klusuma brīdis karā bojā gājušajiem, bet pēc tam pasākumu turpinās Aleksandra Kazakova, grupas "DaBa", kā arī grupas "The Twins Peak" un solistes Anželas Serkevičas uzstāšanās.

Biedrība "9.maijs" informē, ka šajā dienā Uzvaras parkā īpašie viesi būs Maskavas Lielā teātra operas zvaigznes - pl.20:40 uzstāsies Zurabs Sotkilava, Pēteris Glubokijs un Oksana Gorčakocskaja kopā ar Maskavas Lielā teātra pūtēju ansambli "Kaprīze", savukārt pl.21:45 Ļevs Ļeščenko izpildīs dziesmu "Uzvaras diena". Pēc īpašo viesu uzstāšanās pl.22:45 notiks salūts.

Organizatori mājaslapā publicējuši aicinājumu pasākumu apmeklētājiem ar cieņu izturēties pret drošības pasākumiem, policijas darbinieku un organizatoru norādījumiem, kā arī aicina svētku laikā atturēties no spirtotu dzērienu lietošanas un smēķēšanas.


Написать комментарий