Ināra Podjavo: Fotogrāfija nav tikai kadrs, tas ir noteikts pasaules redzējums

foto: Ināra Podjavo
foto: Ināra Podjavo

Tiek uzskatīts, ka patiesajam talantam nav vecuma. Tam nevar nepiekrist, jo šajā gadījumā runa ir par jaunu un perspektīvu meiteni.

Iepazīstieties, Ināra Podjavo, profesionālā fotogrāfe, kura darbojas visos komercfotogrāfijas žanros. Viņas darbi ir caurstrāvoti ar neizsakāmu burvību un sirsnību.

- Galvenais, lai viss, ko cilvēks dara, tiktu darīts no sirds, citādi nav iespējams kļūt par profesionālo fotogrāfu, jo fotogrāfija nav tikai kadrs, tas ir pasaules redzējums.

- Fotogrāfijā ir jābūt ne tikai sižetam...

- Fotogrāfijai jābūt „dzīvai”. Aplūkojot vecas fotogrāfijas, redzam vairākas lietas, kuru vairs nav, šķiet, ka fotogrāfijas nav dzīvas.

- Sanāk, ka fotogrāfija ir mazais šedevrs?

- Viennozīmīgi, jo kadru nav iespējams atkārtot, tādēļ gribās, lai katrā fotogrāfijā būtu dvēsele.

- Kāda ir tava pieredze šajā jomā?

- Ar fotogrāfiju aizrāvos kopš bērnības. Atceros, ka es lūdzu Salavecītim uzdāvināt man mazu fotoaparātu, un mana vēlēšanās piepildījās. Vecāki zem eglītes bija atstājuši fotoaparātu un pirmo fotoalbumu. Kopš tā laika daudz ir mainījies, pirms trim gadiem sāku fotografēt profesionāli.

- Tas nozīmē – saskaņā ar iepriekš izstrādāto plānu? Vai tu daudz improvizē?

- Fotogrāfijā nevar iztikt bez improvizācijas. Protams, galvā ir kāds noteikt sižets, bet labākas fotogrāfijas sanāk, improvizējot.

- Kur tev patīk strādāt vislabāk – studijā vai ārpus tās?

- Nevaru viennozīmīgi atbildēt uz šo jautājumu. Darbam studijā vai dabā ir savi plusi un savi mīnusi. Studijā ir vairāk iespēju pareizi izmantot gaismu, īstenot interesantas idejas. Savukārt dabā krāsas ir košākas, spilgtākas, dzīvākas. Arī cilvēks dabā ir atklātāks. Studijā uzņemtās fotogrāfijas ir visai statiskas.

- Esi uzņēmusi dažus tūkstošus fotogrāfiju, vai ir tādas, ar kurām tu lepojies?

- Sarežģīts jautājums. Droši vien viena no tām ir Ungārijā uzņemtā fotogrāfija, kurā jātnieks savalda 12 zirgus. Šī fotogrāfija uzvarēja konkursā [SONY un PRO FOTO organizētā fotokonkursā], tādēļ uzskatu, ka tā ir izdevusies.

- Apsveicu ar uzvaru. Manuprāt, tik jaunam un talantīgam fotogrāfam ir daudz ideju, kuras gribās īstenot, par ko tu sapņo?

- Ļoti gribētos uztaisīt fotosesiju džungļos, ar eksotiskiem dzīvniekiem, tas būtu iespaidīgi, bet pagaidām tas nav iespējams.

- Kāpēc tieši ar dzīvniekiem?

- Dzīvnieki, tāpat kā bērni, netēlo, tādēļ fotogrāfijas sanāk daudz interesantākas, jautrākas.

- Paldies par interviju, novēlu tev veiksmi un daudz jaunu uzvaru!

09.05.2014 , 11:10

Aleksandra Harlamova , GOROD


Написать комментарий