Vācijā Lejas Saksijā tika godināta koncentrācijas nometnē bojā gājušo sarkanarmiešu piemiņa

foto: klin-demianovo.ru
foto: klin-demianovo.ru

Vienā no Lejas Saksijas memoriālajiem kompleksiem notika tūkstošu bojā gājušo Bergenas-Belzenes koncentrācijas nometnē padomju karagūstekņu atceres pasākumi.

Šādi pasākumi katru gadu notiek koncentrācijas nometnes gūstekņu atbrīvošanas dienā. Par to ziņo KF Aizsardzības ministrijas preses dienesta pārvalde. Šogad atceres pasākumā piedalījās KF Aizsardzības ministrijas pārstāvniecības vadītājs Vladimirs Kukins, citi Krievijas viesi, Vācijas sabiedriskie darbinieki un ierēdņi, – ziņo postsovet.ru.

Vladimirs Kukins: Otrais pasaules karš pēc sevis ir atstājis dziļas brūces un sāpes, kuras līdz šim brīdim dzīvo cilvēku sirdīs.

Nacionālsociālistiskā neprāta dēļ Eiropā gāja bojā miljoni cilvēku, miljoni cieta vai zaudēja savu mantu. Mēs atceramies visus tos, kuri ir atdevuši dzīvību par savu Dzimteni, par to, lai iekarotu brīvību un mieru visai Eiropai. Mēs atceramies karavīrus, kuri atdeva visus spēkus, lai tuvinātu uzvaru. Bergenas-Belzenes koncentrācijas nometne tika izveidota 1940. gadā Francijas un Beļģijas karagūstekņiem. Sākotnēji tā tika paredzēta 600 gūstekņiem, tomēr jau 1941. gada jūlijā nometnes karagūstekņu skaits pieauga vairāk nekā 30 reizes. Uz šejieni atveda padomju karavīrus.

No 20 tūkstošiem Sarkanās armijas karavīru līdz 1942. gada pavasarim gāja bojā gandrīz 18 tūkstoši. Vairākuma bojā gājušo nāves iemesls bija bads un tīfs. Kopējais te bojā gājušo karagūstekņu skaits nav noteikts. Saskaņā ar militāro vēsturnieku aplēsēm tas sastāda vismaz 30 tūkst. cilvēku.

Memoriālu, kurš ir veltīts nometnē nomocīto cilvēku piemiņai, kopj vietējās sabiedriskās organizācijas un Vācijas skolēni.


Написать комментарий