Daugavpils mērs ierosināja pašvaldības bērnudārzus nodot privātajās rokās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

24.aprīlī Daugavpils pilsētas domes sēdē, apstiprinot Izglītības pārvaldes 2darbības pārskatu par 2013.gadu, Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis uzdeva izskatīt iespēju privatizēt pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes.

Ieceri pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes nodot privātajās rokās pilsētas mērs paskaidroja ar to, ka valsts jau otro gadu no valsts budžeta iedala 142 eiro mēnesī uz viena audzēkņa, kurš apmeklē privāto pirmsskolas izglītības iestādi, jo viņam nav vietas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē.

„Ja mēs privatizētu mūsu pirmsskolas izglītības iestādes, varētu piesaistīt lielu finansējumu. Kāpēc mēs to nedarām? Mēs taču maksājam lielu naudu par bērnu uzturēšanu. Nekas nemainītos, ja pirmsskolas izglītības iestādes tiktu nodotas privātajās rokās. Šī iecere jāapsver, jo sanāk, ka esam strādājuši, saglabājuši pirmsskolas izglītības iestādes, rindas ir likvidētas, bet valsts mūs par to soda. Tie, kuri to nedarīja, saņem naudu bērnu uzturēšanai, bet mēs nesaņemam. Neredzu loģiku”, paziņoja Jānis Lāčplēsis.

Tomēr Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova paskaidroja, ka privātās pirmsskolas izglītības iestādes finansē ne tikai valsts, pašvaldībai arī jāiedala nauda, tas esot atrunāts attiecīgajos MK noteikumos. Tāpat M.Isupova piebilda, ka, par laimi, Daugavpils pilsētas pašvaldība šobrīd var nodrošināt bērnus ar vietām pirmsskolas izglītības iestādēs.

Diskusijas gaitā M.Isupova paskaidroja, ka noteikumi, saskaņā ar kuriem privātās pirmsskolas izglītības iestādes saņem valsts finansējumu, tika pieņemti pērn un šogad tika pagarināti vēl par gadu. Pašvaldības, kurās ir privātās pirmsskolas izglītības iestādes, aktīvi iegulda līdzekļus jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu būvniecībā, savukārt jautājums par privāto pirmsskolas izglītības iestāžu finansējumu valsts līmenī tiek apspriests, tādēļ nav zināms, kas notiks tālāk. Pastāv iespēja, ka tas varētu novest pie pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu sistēmas izjukšanas, atzīmēja M.Isupova. savukārt mērs norādīja, ka, ja šāds risks pastāv, labāk būtu nodot savu infrastruktūru, nevis gaidīt, kad tiks izveidota konkurējošā sistēma, kas novedīs pie kraha.

Pēc mēra paziņojuma, ka šī iespēja jāizskata, M.Isupova atzīmēja, ka, pēc viņas domām, tas būtu nelietderīgs lēmums, bet, protams, viņa izpildīs mēra rīkojumu.

Pēc sēdes J.Lāčplēsis apstiprināja portālam Gorod.lv iepriekš teikto, bet, atbildot uz jautājumu, vai viņš nedomā, ka varētu zaudēt kontroli pār situāciju un daži pilsētnieki nevarēs atļauties iekārtot bērnu pirmsskolas izglītības iestādē, paziņoja, ka tieši tāpēc jāaprēķina un jāsaprot, kāds šajā situācijā varētu būt labums un ko pašvaldība varētu zaudēt.

 


Написать комментарий