Pārsteigums vadītājiem: Iekšlietu struktūras skaņas signālus varēs lietot mašīnām bez speciālā krāsojuma

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) un Valsts robežsardze varēs lietot operatīvos transportlīdzekļus ar zilām bākugunīm un speciālām skaņas iekārtām bez speciālā krāsojuma, liecina valsts sekretāru sanāksmē pieteiktais grozījumu projekts Noteikumos par operatīvajiem transportlīdzekļiem, ziņo LETA.

Kā uzskata Iekšlietu ministrija, izstrādātie grozījumi VUGD ļautu elastīgāk izmantot tehniskos resursus, lai nokļūtu ugunsdzēsības un glābšanas darbu notikuma vietā savlaicīgi un pa visīsāko ceļu.

Savukārt Valsts robežsardzē tas sekmētu robežsardzes robežuzraudzības un imigrācijas kontroles struktūrvienību efektīvu rīcību ārkārtas situācijās, kad nepieciešama tūlītēja rīcība vai darbību kopums, bet kriminālizmeklēšanas struktūrvienībām - iespēju ātri, neuzkrītoši un efektīvi veikt operatīvās darbības pasākumus.

Ņemot vērā VUGD darbības specifiku un autoparka kapacitāti, nereti vieglos transportlīdzekļus bez speciāla krāsojuma un bākugunīm ir nepieciešams izmantot kā operatīvos transportlīdzekļus. Tie nodrošina VUGD amatpersonu laicīgu ierašanos notikuma vietā.

Paredzēts, ka perspektīvā noteikumu grozījumi nodrošinātu, ka VUGD autoparkā tiktu izmantoti tikai transportlīdzekļi, kuriem ir piešķirts operatīvā transportlīdzekļa statuss.

Tādējādi visas automašīnas nepieciešamības gadījumā varētu tikt izmantotas operatīvo uzdevumu veikšanai. Attiecīgi transportlīdzekļu aprīkošana ar uzstādāmām bākugunīm un speciālajiem skaņas signāliem tiks organizēta budžeta ietvaros un papildu finansējums tam netiks prasīts, teikts noteikumu projektā.

Valsts robežsardzes amatpersonas, kuras ikdienā veic nelegālās imigrācijas kontroles pasākumus, parasti neizmanto operatīvos transportlīdzekļus ar speciālo krāsojumu. Praksē ir situācijas, kad pēc informācijas saņemšanas ir nepieciešams operatīvi reaģēt uz iespējamajiem Latvijas robežas neaizskaramības apdraudējumiem.

Tas prasa maksimāli ātru nokļūšanu notikuma vietā, kā arī pārkāpēju vajāšanu. Kontrolējot imigrāciju valstī, robežsardze sastopas ar situācijām, kad operatīvi nepieciešams novērst prettiesiskas rīcības. Atsevišķās situācijās nepieciešams uzsākt konstatēto pārkāpēju vajāšanu, kā arī tiek lūgta palīdzība no citu tiesībaizsardzības iestāžu puses, lai nodrošinātu noziedzīgu nodarījumu pārtraukšanu un personu aizturēšanu.

Tāpat operatīvās darbības specifika nosaka, ka mērķu un uzdevumu sasniegšana ir atkarīga no attiecīgo amatpersonu faktiskās iespējas savlaicīgi un efektīvi veikt operatīvās darbības. Atkarībā no operatīvās darbības pasākuma gaitā veicamā uzdevuma vai sasniedzamā mērķa Valsts robežsardzes amatpersonu rīcība var būt gan atklāta, gan slepena atkarībā no veicamā uzdevuma un mērķa.

Tādēļ operatīvās darbības pasākumu veikšana slepeni, izmantojot operatīvo transportlīdzekli, kam ir speciāls krāsojums, nav iespējama, teikts noteikumu projektā.

Patlaban noteikumi tiesības lietot operatīvos transportlīdzekļus ar uzstādāmām zilām bākugunīm, stacionāri uzstādītām speciālām skaņas iekārtām un bez speciālā krāsojuma paredz Valsts policijai, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Militārajai policijai, Drošības policijai, Militārās izlūkošanas un drošības dienestam un Saeimas Kancelejai, lai nodrošinātu Saeimas priekšsēdētāja drošu un netraucētu pārvietošanos.
 


Написать комментарий