Jaunie tēvi cieš no pēcdzemdību depresijas, liecina pētījumi

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Dienvidāfrikas Ziemeļrietumu universitātes pētnieku grupa apsekoja 10 tūkstoš vīriešus, kas kļuvuši par tēviem līdz 25 gadu vecumam. 68% no tiem konstatēja depresijas pazīmes.

Jo jaunāks gados ir jaunais tēvs, jo lielāka iespēja, ka viņš sasirgs ar šo psihisko kaiti. Paaugstināta riska periods ir bērna pirmie pieci gadi, kad mazulim ir ļoti svarīgs ciešs kontakts gan ar mammu, gan tēti. Savukārt depresijai raksturīgais nogurums, emocionāla noslēgšanās un skumjas neļauj izveidot pietiekami ciešas attiecības ar bērnu.

Pretēji plaši izplatītajam priekšstatam, ka depresija ir izdomāta slimība, ārsti uzver, ka tā nav. Depresijas laikā mainās smadzeņu bioķīmiskie rādītāji un slimnieks pats nespēj saņemties un kļūt līksmāks un atvērtāks attiecībām. Periodā, kad ģimenē ir mazi bērni, mammas vai tēta depresija it ka bloķē "enerģētiskās saites", kas saista vecākus un bērnus.

Zinātnieki atgādina, cik svarīgi ir sniegt visu nepieciešamo palīdzību jaunajām ģimenēm, kā arī vēlreiz uzsver, ka emocionālā palīdzība un iejūtība var būt vajadzīga abiem pieaugušajiem.


 


Написать комментарий