Rīgas Pašvaldības policija Daugavpilī dalījās pieredzē: vietējā Pašvaldības policija interesi neizrādīja

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Piektdien, 11.aprīlī, Daugavpilī notika sabiedrisko organizāciju "Piektais elements" un "SKOPTR" rīkotā diskusija par psihoaktīvo vielu aprites problēmu Daugavpilī, tās cēloņiem, sekām un apkarošanas iespējām.

Diskusijā piedalījās viesi no Rīgas – Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Aronovs, biedrības „Stop Drugs” valdes priekšsēdētājs Sergejs Bergmanis, kā arī Saeimas deputāte no Daugavpils Marjana Ivanova-Jevsejeva.

Neviens no Daugavpils Pašvaldības policijas uzaicinātiem pārstāvjiem uz tikšanos neieradās, tādēļ Rīgas pašvaldības policijas pārstāvji dalījās pieredzē ar Valsts policijas vietējās nodaļas pārstāvjiem – Daugavpils iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieku Juri Sauleviču un Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes priekšnieku Juri Pastaru, kuri acīmredzot bija vairāk ieinteresēti problēmas risināšanā. Daugavpils pilsētas pašvaldību pasākumā pārstāvēja vicemērs Dmitrijs Rodionovs, Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova, Jaunatnes departamenta vadītājs Teodors Bikovskis. Tāpat diskusijā piedalījās kustības „Piektais elements” aktīviste Diāna Petrova.

Pasākuma moderators Andrejs Mamikins, atklājot diskusiju, paziņoja, ka pasākuma mērķis ir noskaidrot, ko mēs varam izdarīt, lai mūsu bērni būtu dzīvi un veseli. Patlaban „spaisu” bodītes ir slēgtas, bet ar Saeimas pieņemtajiem grozījumiem ir par maz, jāaizliedz visas „vieglās” narkotikas, kā arī jākontrolē Latvijā ievestās līdzīgas vielas, paziņoja diskusijas dalībnieki.

Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Aronovs pastāstīja, ka no brīža, kad „spaisu” tirgošanas apkarošana kļuva par prioritāro uzdevumu, likuma ietvaros Pašvaldības policija ir pastiprināti kontrolējusi visas „spaisu” tirgošanas vietas. Rezultātā 5 mēnešu laikā tika konfiscēti vairāk nekā 14 tūkst. dažāda apjoma vielu iepakojumi, to tirgošanas vietās tika pārbaudītas 2,5 tūkst. reizes. Rīgas Pašvaldības policija uzlika naudas sodus 600 tūkst. eiro apmērā.

Biedrības „Stop Drugs” valdes priekšsēdētājs Sergejs Bergmanis bija pārsteigts par to, ka Daugavpils Pašvaldības policija ne tikai nevar atrisināt šo problēmu, bet tās pārstāvji vispār neieradās uz pasākumu. „Šonedēļ mēs katru dienu rīkojam reidus un redzam, ka Rīgā šāda veida „točkas” nedarbojas. Daži narkotiku izplatītāji uzturas pie šīm vietām un mēģina pārdot preci, bet policija ar to cīnās. Mūsu biedrība „Stop Drugs” savu solījumu ir izpildījusi, tādēļ lūdzam Daugavpili pārņemt mūsu pieredzi”, atzīmēja S.Bergmanis.

Savukārt Daugavpils iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Juris Saulevičs nevarēja teikt, kāpēc neviens no Daugavpils Pašvaldības policijas nav ieradies uz diskusiju, bet apliecināja, ka Daugavpilī pašreiz vērojama pozitīva situācija, „spaisu” tirgošana nav reģistrēta ne veikalos un dzīvokļos, ne uz ielām. „Plānots, ka tuvākajā laikā „spaisu” tirgotāji uzvedīsies klusi un organizēs pagrīdes tirgošanu. Mēs pret to cīnīsimies. „Spaisu” tirgošanu var novērst tikai pastiprinot soda veidus”, paziņoja J.Saulevičs.

Valsts policijas pārstāvis paziņoja, ka pie „spaisu” bodītes Daugavpils centrā ierīkotais postenis deva augļus un līdz ar grozījumu stāšanos spēkā palīdzēja apturēt bodītes darbību. Situācija tiek kontrolēta, un kopā ar Pašvaldības policiju pilsētā turpina cīnīties ar likumpārkāpumiem.

Savukārt Daugavpils Pašvaldības policija acīmredzot nodarbojas ar 38 tūkst. eiro (kurus tai 10.aprīlī iedalīja deputāti un kuri ir domāti cīņai ar „spaisu” tirgošanu) sadali. M.Ivanova-Jevsejeva atzīmēja, ka viņa un kolēģis Andrejs Elksniņš esot vairākkārt griezušies pie Pašvaldības policijas vadības, bet saņēmuši vēstules, kurās tika ziņots, ka Pašvaldības policija nenodarbojas ar narkotiku apkarošanu un šāda veida protokolus nesastāda. „Saskaņā ar likumu „Par policiju”, Daugavpils Pašvaldības policijas darbinieki var piedalīties šīs problēmas risināšanā, bet viņi to nevēlas”, uzskata deputāte.

Diskusijas gaitā viesi no Rīgas pastāstīja, ar kādām problēmām nākas saskarties darbā, kurš daudziem ir principa jautājums un prasa personīgo līdzekļu ieguldīšanu, kā arī norādīja, kā ar diskutējamo problēmu varētu cīnīties nākotnē. Iespējams, nemaz nav slikti, ka vietējie Pašvaldības darbinieki nebija ieradušies uz pasākumu, un nedzirdēja, ka uz Rīgas kolēģiem „spaisu” tirgotāji bija pat šāvuši, tādēļ pastāv iespēja, ka 5 jauni darbinieki nenobīsies un neatteiksies no darba piedāvājuma.



Написать комментарий