Ķīna grasās tiesas ceļā atgūt no Ukrainas 3 miljardus dolāru kredītu

foto: ukrafoto.com
foto: ukrafoto.com

Ukrainas agrārās politikas un pārtikas ministrs Igors Švaika apstiprināja, ka Ķīna iesniedza prasību pret Ukrainu Londonas tiesā par kredīta atgriešanu 3 miljardu dolāru apmērā.

„Iepriekšējā vadība sniedza nepatiesu informāciju par to, ka Ķīnai nav pret mums pretenziju. Par līgumu ir dažādas interpretācijas, kuras noveda pie Ķīnas puses vēršanās Gafta tiesā, kura atrodas Londonā. Reģistrētais strīds pušu starpā pastāv”, – paziņoja ministrs.

Pēc viņa vārdiem patlaban puses vienojās nākamnedēļ pieņemt Ķīnas korporācijas pārstāvi, lai miermīlīgi atrisinātu strīdu.

„Mēs no savas puses spersim soļus, lai otrā puse vai nu atsauktu savu prasību, vai arī mēs atrastu citu miermīlīgas noregulēšanas metodi”, – viņš atzīmēja. Pēc Švaika vārdiem tikšanās notiks 26. martā, – ziņo top.rbc.ru.

Ministrs piebilda, ka galvenā problēma ir apstāklī, ka atsevišķi Ukrainas Valsts pārtikas un graudu korporācijas vadītāji sniedza nepatiesu informāciju. „Šie cilvēki patlaban uz pārbaudes laiku ir atstādināti”, – paziņoja Švaika, atzīmējot, ka Ķīnas puses izturas ar sapratni.

Februārī pašreizējais Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks paziņoja, ka „3 miljardu dolāru atrašanās vieta nav noteikta”. Ķīnas vēstnieks Ukrainā Čzans Sijuņs atzīmēja, ka Ķīnai nav pretenziju par izsniegto kredītu 3 miljardu dolāru apmērā par lauksaimniecības produktu piegādi.

2012. gadā Ukrainas Valsts pārtikas un graudu korporācija un Ķīnas Eksporta-importa banka vienoj’\as par kredīta piešķiršanu Ukrainas korporācijai 3 miljardu dolāru apmērā, kurus tika plānots novirzīt graudu iepirkšanai tālākai nosūtīšanai uz Ķīnu. Pirmo kredīta daļu 1.5 miljardu dolāru apmērā kompānija saņēma 2013. gada sākumā. Otrā kredīta daļa saskaņā ar līgumu ir preces: Ukrainai jāiepērk Ķīnas preces.  


Написать комментарий