Grībauskaite: Esam uz aukstā kara sliekšņa

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Paredzams, ka Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas asociācijas līgums un Krievijai noteiktās papildu sankcijas vēl vairāk aizkaitinās Kremli, kas, šķiet, nedomā mainīt savu uzvedību, žurnālistiem Briselē sacījusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

"Esam uz aukstā kara sliekšņa," viņas teikto citē portāls "Delfi.lt". Prezidente neslēpusi gandarījumu, ka samitā izdevies pieņemt lēmumu par stingrākām sankcijām pret Krieviju, bet atzinusi, ka daļu ES līderu pārliecināt par to nepieciešamību bijis grūti.

Grībauskaite uzsvērusi, ka asociācijas līguma politiskās daļas parakstīšana vēsturiski ir ļoti nozīmīga gan Ukrainai, gan Eiropai, gan Lietuvai. "Bet, protams, daži mūsu kaimiņi šo faktu var uztvert visnotaļ sarežģīti, un tas nozīmē, ka var rasties zināmas papildu grūtības," viņa piebildusi.

"Mēs uzskatām, ka šim brīdim atbilde ir pietiekama. Vai tā būs pietiekama arī rīt un parīt - tas būs atkarīgs no Krievijas uzvedības, un ne tikai ekonomiskā ziņā," sacījusi prezidente, piebilstot, ka Krievijas un Ukrainas attiecībās jau vērojami "ekonomiskā kara aizmetņi" un šis karš var skart ne tikai Kijevu.

"Redzam pirmās pazīmes, ka pret Ukrainu var tikt vērsta arī ekonomiskā blokāde. Ļoti nopietns ekonomiskais spiediens. Tas var tikt izmantots vēl pret dažām valstīm - tādas pazīmes ir. Mēs nevaram prognozēt, kā reaģēs aizkaitināts, nikns un neapmierināts kaimiņš," sacījusi Grībauskaite.

Runājot par informācijas karu, viņa uzsvērusi, ka visagresīvāk tas šobrīd vērsts pret četrām ES dalībvalstīm - Baltijas valstīm un Poliju, kuras šai karā "atrodas frontes pirmajās līnijās". Mūs apšauda pirmos. Ne visas valstis saskaras ar tādiem izaicinājumiem kā mēs," atzinusi Lietuvas prezidente.


Написать комментарий