Uz Daugavpils teātra skatuves piecās valodās pastāstīs par dzīvi Latgalē

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, Daugavpils teātrī top jauniestudējums pēc Kristīnes Jokstas lugas „Savējie” motīviem. Daugavpils teātra apmeklētājiem vēl spilgtā atmiņā ir palicis iestudējums „Klepernīku pogosta zvaigzne”. Tagad lugas autore Kristīne Joksta un režisors Harijs Petrockis ir satikušies vēlreiz, lai radītu iestudējumu „Savējie”.

Režisors Harijs Petrockis pastāstīja, ka iestudējumā tiks stāstīts par cilvēku dzīvi mazajā Latgales ciematā. Viņu uztrauc tās pašas problēmas, par kurām raizējas visi latvieši, - pāreja uz eiro, zemes pārdošana, darba meklējumi ārzemēs, ģimenes problēmas.
Šajā gaišajā, optimistiskajā un muzikālajā iestudējumā būs daudz pārsteigumu, turklāt tajā lomas atveidos divu teātra trupu aktieri.
Tāpat uz Daugavpils teātra skatuves pirmo reizi tiks realizēts internacionāls projekts, jo iestudējuma personāži runās latviešu, krievu, latgaliešu, baltkrievu un čigānu valodā.

Režisors atzina, ka čigānu valoda bija viena no sarežģītākajām un Egīlam Viļumovam, kurš iestudējumā runās šajā valodā, bija nepieciešama palīdzība. Savukārt Verai Hramņikovai, kuras atveidotais personāžs runā baltkrievu valodā, tas problēmas nesagādāja. „Baltkrievu valoda ir mana dzimtā valoda, tādēļ runāt un dziedāt tajā man sagādā prieku”, paskaidroja aktrise.

Iestudējums būs redzams uz lielās skatuves. Pēc scenogrāfes Elīnas Miltas vārdiem, viņa ar dekorāciju palīdzību vēlējās parādīt ģimenes locekļu jūtu labirintu, kurā viegli apmaldīties un grūti tikt laukā.

Vienu no galvenajām lomām atveido LR Saeimas deputāte Inese Laizāne, kura bija priecīga atgriezties pie radošā darba pēc 13 gadu ilga pārtraukuma. Tāpat šī komēdija ir dāvana režisora 50 gadu jubilejā, kuru viņš svinēs šā gada aprīlī.

Pēc H.Petrocka domām, komēdijā „Savējie” vērojami farsa elementi, tā ir optimisma un humora pilna. I.Laizāne atzīmēja, ka jauniestudējums nepretendē uz ilgu mūžu, jo tajā atspoguļotās problēmas esot aktuālas tieši šobrīd un pēc pieciem gadiem tā nebūs.
Tuvākās izrādes notiks 29. un 30.martā.

Iestudējuma režisors – H.Petrockis, scenogrāfe un kostīmu māksliniece – E.Milta, kustību konsultante – I.Saveļjeva, gaismu mākslinieks – S.Vasiļjevs.

Lomas atveido I Brakovskis, I.Laizāne, J.Losevs, V.Hramņikova, E.Viļumovs, L.Ivanova.
 



Написать комментарий