Nedaudz samazinājušās ražotāju cenas vietējā tirgū

foto: PantherMedia/Scanpix
foto: PantherMedia/Scanpix

Šā gada februārī, salīdzinājumā ar janvāri, ražotāju cenas Latvijā ir pieaugušas par 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Tostarp vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenas ir samazinājušās par 0,3%, kamēr eksportētās produkcijas cenas pieaugušas par 0,5%. Straujākais ražotāju cenu pieaugums skāris eksportu uz ārpus eirozonas esošajām valstīm - tas sasniedzis 0,7%. Tikmēr uz eirozonu eksportētajai produkcijai ražotāju cenas šā gada februārī pieaugušas par 0,2%.

Ražotāju cenu pieaugumu februārī visvairāk sekmējis cenu kāpums gatavo metālizstrādājumu ražošanā - par 0,09 procentpunktiem, kā arī koksnes un koka izstrādājumu ražošanā - par 0,04 procentpunktiem. Savukārt cenu samazinājums bijis vērojams datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 0,07 procentpunktiem, kā arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā - par 0,05 procentpunktiem.

Februārī, salīdzinot ar 2013. gada februāri, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājies par 1,0%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenas pieauga par 0,3%, bet eksportētajai produkcijai - par 1,7%.

Lielākā paaugstinošā ietekme bijusi cenu kāpumam koksnes un koka izstrādājumu  ražošanā - par 0,94 procentpunktiem, kā arī elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā - par 0,26 procentpunktiem. Savukārt lielākā pazeminošā ietekme bija cenu samazinājumam datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 0,35 procentpunktiem, kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā - par 0,14 procentpunktiem.

 


Написать комментарий