Daugavpils sadzīves atkritumu ražotājiem būs jāslēdz līgums ar kādu noteiktu firmu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

20.martā Daugavpils pilsētas domes Finanšu komitejas deputāti atbalstīja lēmumu, kas nosaka jaunus sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumus Daugavpils pilsētas pašvaldībā un atceļ 2008.gadā pieņemto lēmumu par atkritumu apsaimniekošanas normām.

Ziņotājs paskaidroja, ka tika izstrādāti jauni noteikumi, nevis grozījumi vecos noteikumos, jo jauns normu apjoms pārsniedz pusi no pašreizējo prasību apjoma.

Deputāts Aivars Broks jautājuma apspriešanas gaitā uzdeva jautājumu, kāpēc noteikumos nav iekļauta prasība, saskaņā ar kuru atkritumu ražotājam būtu pienākums šķirot atkritumus un kāpēc to sauc tikai par iespēju. Pēc deputāta domām, nekas nesanāks, kamēr iedzīvotājiem būs tikai tiesības, nevis pienākums šķirot atkritumus. Deputātam paskaidroja, ka šī pienākuma iekļaušana noteikumos pagaidām nav iespējama.

Pēteris Dzalbe, pēc sēdes atbildot uz portāla jautājumiem, paskaidroja, ka jaunie noteikumi kardināli neatšķirsies no iepriekšējiem un precizēs kārtību, kura saskaņā ar likumu bija jāpieņem pirms pusotra gada. Noteikumos tiks precīzi norādītas pašvaldības darbības atkritumu apsaimniekošanas jomā. Jaunie noteikumi no vecajiem atšķiras ar to, ka cilvēks tagad maksās tikai par saražoto atkritumu daudzumu, paskaidroja vicemērs.

Privātajā sektorā atkritumi tiks savākti ne retāk kā divreiz mēnesī (to apjomu noteiks iedzīvotāji), savukārt juridisko personu (bērnudārzu, skolu, slimnīcu, veikalu, kafejnīcu utt.) saražotos atkritumus savāks, kad tas būs nepieciešams un kāds noteikts apjoms netiks atrunāts. Pēc P.Dzalbes domām, tas ļaus uzņēmējiem ietaupīt. Minētie noteikumi attiecas arī uz privāto sektoru, jo ir spēkā visā Daugavpils administratīvajā teritorijā.

“Vienīgais uzņēmējs, kurš varēs nodarboties ar atkritumu apsaimniekošanu, tiks noteikts konkursa gaitā, nevienam citam nebūs tiesību sniegt šo pakalpojumu. Cilvēkam nav tiesību slēgt līgumu ar citu firmu, tikai ar to, kura uzvarējusi pašvaldības konkursā. Tā ir Atkritumu apsaimniekošanas likuma prasība. Ministrijā tika daudz diskutēts par to, ka cilvēkam jābūt iespējai izvēlēties pakalpojuma sniedzēju, bet tika nolemts, ka tā būs pašvaldības prerogatīva, tādēļ tika izsludināts konkurss, kura gaitā noteikts organizāciju, kura piedāvās izdevīgāko tarifu. Noteikumos tiek atrunāta kārtība, kuru ievēros, strādājot ar konkrētu klientu, kurš varēs pasūtīt nepieciešamā apjoma pakalpojumu”, paskaidroja Pēteris Dzalbe.

Atbildot uz jautājumu, vai konkursā uzvarējusī firma nebūs pret minētajiem noteikumiem, kuri tiek pieņemti pēc piedāvājumu iesniegšanas termiņa beigām, vicemērs paskaidroja, ka noteikumi nav pretrunā ar konkursa nosacījumiem un liela daļa šo prasību tika iekļauta līgumā, kura saturs bija zināms visiem konkursa dalībniekiem.

 


Написать комментарий