Stomatologi: slikta smaka no mutes ir pārdzīvotā stresa sekas

foto: likar.info
foto: likar.info

Nepatīkama smaka no mutes parasti ir saistīta ar mutes dobuma higiēnas neievērošanu. Bet nereti slikta smaka rodas arī citu faktoru gan ārēju, gan iekšēju ietekmē. Par to, kas var ietekmēt smaku no mutes, pastāstīja stomatoloģijas doktors, Londonas centra „Veselīga elpa” speciālists Fils Stemers.

Britu eksperts saka, ka viens no iemesliem ir stress. Viņš skaidro, ka emocionāla pārdzīvojuma laikā samazinās siekalu izstrāde, un mutes dobuma gļotāda izžūst. Pēc doktora Stemera vārdiem siekalas ir svarīgas ne tikai gremošanas procesā, bet šis fermentu šķīdums apskalo mutes dobumu un saista gāzu molekulas, kuras izdala baktērijas, – ziņo eurosmi.ru.

Ja mutes dobumus ir sauss, gāzes iztvaiko, provocējot sliktu smaku. Situāciju var labot glāze ūdens vai košļājamā gumija, kas aktivizē siekalu izdalīšanos.

Par otro iemeslu stomatologs nosauc mutes skalojamos līdzekļus, kuri satur spirtu. Kā paskaidroja doktors, spirts pastiprina slikto smaku, jo bloķē pretdiurētisko hormonu. Organismā rodas mitruma deficīts, atbilstoši tam mute pārkalst. Bet sliktās smakas mehānisms ir aprakstīts iepriekš.

Par trešo smaku iemeslu var būt liels olbaltumvielu saturs vai ogļhidrātu trūkums uzturā. Ja organisms saņem pārmērīgu olbaltumvielu daudzumu, to sašķelšanā iesaistās aknas. Tas noved pie ketonu atbrīvošanās un bojā mutes elpas smaku. 


Написать комментарий