Ukrainas premjerministrs: Krima bija, ir un būs Ukrainas daļa

foto: AP/scanpix
foto: AP/scanpix

Krima "bija, ir un būs" Ukrainas daļa, ceturtdien pēc tikšanās ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderiem paziņojis Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

Viņš kategoriski noraidīja Krimas iecerēto referendumu par pievienošanos Krievijai, ziņo LETA-DPA.

"Tas ir nelikumīgs lēmums, un šim tā dēvētajam referendumam nav nekāda likumīga pamata. Tas ir iemesls, kādēļ mēs aicinām Krievijas valdību neatbalstīt tos, kuri prasa separātismu Ukrainā," paziņoja Jaceņuks.

"Krima bija, ir un būs Ukrainas neatņemama daļa," viņš uzsvēra.

Jaceņuks arī paziņoja, ka Ukraina ir gatava sadarboties ar Krieviju, lai meklētu risinājumu, bet vienlaikus brīdināja, ka viņi nav gatavi padoties un pakļauties Krievijai.

Krievija kopš piektdienas faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka Krimas Augstākā padome ceturtdien pieņēmusi principiālu lēmumu par iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā kā federācijas subjektam.

Tāpat tika paziņots, ka 16.martā notiks referendums par Krimas statusu. Referendumā pussalas iedzīvotājiem tiks uzdots jautājums, vai viņi grib palikt Ukrainas sastāvā vai arī pievienoties Krievijai.

Kijeva jebkādus Krimas mēģinājumus rīkot referendumu pasludinājusi par nelikumīgiem, taču tajā pašā laikā Krievijas Valsts domē iesniegts likumprojekts, kas paredz atvieglot kārtību, kādā valstij pievienojamas jaunas teritorijas.

Likumprojekts paredz, ka par pietiekamu aneksijas pamatu uzskatāma "tautas gribas izteikšana", kas, piemēram, izpaudusies referendumā.


Написать комментарий