Katrā trešā Eiropas sieviete ir kļuvusi par vardarbības upuri

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Katra trešā Eiropas Savienības sieviete (33% jeb 62 milj. cilvēku), sākot ar 15 gadu vecumu, ir kļuvusi par fiziskās vai seksuālās vardarbības upuri.

Šādus secinājumus sniedza Eiropas Fundamentālo cilvēktiesību aģentūra, kura veica vēsturē lielāko šī jautājuma izpēti. Aptaujā piedalījās 42 tūkst. Eiropas iedzīvotājas.

Lielākais vardarbības līmenis tika fiksēts Dānijā (52%), Somijā (47%) un Zviedrijā (46%). Zīmīgi, ka tieši šīs valstis tiek uzskatītas par priekšzīmīgām dzimumu vienlīdzības jomā. Vismazākais vardarbības līmenis fiksēts Polijā – 19%, – ziņo rosbalt.ru.

22% sieviešu pastāstīja, ka fizisku vai seksuālu vardarbību ir cietušas no partnera puses, bet 5% tika izvarotas. 43% sieviešu pārdzīvoja psiholoģisku vardarbību, piemēram, viņām aizliedza iziet no mājām vai aizslēdza, piespieda skatīties pornogrāfiju vai draudēja ar piekaušanu.

Vēl 33% aptaujāto sieviešu atzinās, ka tika pakļautas pieaugušo vardarbībai bērnībā. 12% no viņām paziņoja par seksuālo vardarbību, turklāt pusi pavedināja nepazīstami vīrieši. 55% respondentu nācās piedzīvot seksuālo uzmākšanos, turklāt 32% gadījumu no kolēģu, priekšniecības vai klientu puses.

Apmēram divas trešdaļas cietušo – 67% tā arī nepaziņoja par notikušo policijai vai citai organizācijai.  

 


Написать комментарий