Māksliniece I. Petruseviča: Katra dzīvē notiek neparastas lietas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Trešdien, 5. martā Latgales centrālās bibliotēkas abonentu nodaļā Daugavpils māksliniece Ināra Petruseviča iepazīstināja ar savu personālizstādi, kura veltīta brīnumu pasakām.

Ināras Petrusevičas vārds ir pazīstams ne tikai Daugavpils mākslas cienītājiem, bet arī tālu aiz pilsētas robežām. Ir notikušas vairāk nekā desmit mākslinieces izstādes dažādās Latvijas un pasaules pilsētās – no Rēzeknes un Jēkabpils līdz Dānijas gleznu galerijai „Gl. Lerje”. Šajā Skandināvijas valstī viņa kopumā dzīvoja trīs gadus, un tur līdz šim laikam viņai ir palikuši sakari un draugi, ar kuriem māksliniece uztur gan radošas, gan draudzīgas attiecības. Turklāt Ināra ir īsta Daugavpils patriote un ļoti slimīgi reaģē uz pilsētai adresētu kritiku.

Kā portālam Gorod.lv pastāstīja Ināra, viņai pirms izstādes atklāšanas nebija nekādas īpašas koncepcijas, un viņa sevi neturēja kaut kādos konkrētos rāmjos. Vienkārši gribēja parādīt, ka katra cilvēka dzīvē vienmēr atradīsies vieta pasakai, jo vienkārši nepieciešams pamanīt neparastas lietas, kuras ar mums notiek katru dienu. „Ja tu to pamani un iesūc sevī, tad tu proti atrast burvību visparastākajās un tā cilvēkam nepieciešamās lietās un jūtās, tādās kā mīlestība, draudzība un saskarsme”, – domā māksliniece.

Vairāk nekā 20 izstādes darbi nav kaut kādu konkrētu pasaku atspoguļojumi, drīzāk tā ir pasaules uztveres un enerģiskās mākslinieces I. Petrusevičas izpausme. Piemēram, vienā no viņas gleznām var redzēt pasakas par Ivanu cara dēlu un Pelēko vilku personāžus, bet pati autore ir pārliecināta, ka tas ir burtisks izteiciena – „iemīlējusies līdz ausīm” attēlojums. Gleznām nav nosaukumu, kas dod skatītājiem iespēju fantazēt. 
Māksliniece domā, ka pasaulē nav nekā pastāvīga, viss tek un mainās, tādēļ ne viņas gleznu sižeti, ne tehnika neatkārtojas.

Patlaban I. Petruseviča aktīvi nodarbojas ar daiļradi, vada meistarklases savu draugu un paziņu bērniem savās mājās. Ināra neveido ilgtermiņa nākotnes plānus, jo uzskata, ka tas ir visai abstrakts jēdziens. Praktizē filozofisku pieeju dzīvei, ir pārliecināta, ka vienmēr jāpievērš uzmanība visa pozitīvajām pusēm un piedāvā domāt, kā visu mainīt uz labāko pusi, nevis vienkārši lamāt pastāvošo situāciju.
Izstāde „Brīnumu pasakas” bibliotēkā būs apskatāma līdz 27. martam.

 



Написать комментарий