Venecuēlieši ar protestiem sagaida Čavesa nāves gadadienu

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Tūkstošiem venecuēliešu otrdien izgājuši galvaspilsētas ielās, lai ar protestiem sagaidītu pērn mūžībā aizgājušā valsts vadītāja Ugo Čavesa nāves gadadienu, ziņo LETA-AFP.

Studentu vadībā protestētāji devās gājienā caur Karakasas vidusšķiras rajoniem uz graustu rajonu pilsētas austrumu pierobežā. Protestētāji šādi vēlējās parādīt, ka demonstrācijās piedalās ne tikai vidusšķiras pārstāvji un ka ne visus galvaspilsētas nabadzīgos rajonus var uzskatīt par kreisi populistiskās valdības atbalsta punktiem.

Protesta gājiens visumā noritēja mierīgi, tomēr, iestājoties naktij, aptuveni 300 radikāli noskaņoti protestētāji iesaistījās sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestētāji apmētāja nacionālās gvardes karavīrus ar akmeņiem un petardēm, bet karavīri atbildēja ar asaru gāzi un ūdensmetējiem. Trīs cilvēki tika aizturēti, un protestētāji piekāva kādu žurnālistu.

Nemieri Venecuēlā sākās 4.februārī ar studentu demonstrāciju Sankristobalā un pakāpeniski izplatījās arī uz citām valsts pilsētām, tostarp galvaspilsētu Karakasu.

Protestētāji pārmet prezidentam Nikolasam Maduro un viņa valdībai nespēju kontrolēt inflāciju, samazināt noziedzību, novērst produktu deficītu un apkarot korupciju.

Kopš 4.februāra protestos dzīvību zaudējuši jau vismaz 18 cilvēki un vairāk nekā 260 tikuši ievainoti.

Maduro šis ir lielākais izaicinājums, ar kādu nācies saskarties kopš stāšanās prezidenta amatā pēc Čavesa nāves.

Čavess mira no vēža 2013.gada 5.martā, noslēdzot 14 valdīšanas gadus. Čavesa nāve satricināja valsti un satrieca miljoniem viņa atbalstītāju, kas jūsmoja par viņa harizmātisko stilu un pret ASV vērsto retoriku, kā arī baudīja naftas industrijas finansēto politiku, kuras ietvaros tika subsidēta pārtika, bet ilgi novārtā pamestajiem trūcīgo rajoniem tika nodrošinātas bezmaksas veselības klīnikas.

Pieminot Čavesa nāves pirmo gadadienu, Venecuēlā notiks militārā parāde un režīma atbalstītāju demonstrācija, ko vadīs Maduro, un virkne citu pasākumu.

Tikmēr studenti un opozīcija plāno atzīmēt šo dienu ar demonstrācijām, tostarp protestiem Sankristobalā.


Написать комментарий