Vešņakovs: Ja Latvijas krievi lūgtu palīdzību, Krievija neiesaistītos

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Ja Latvijā notiktu līdzīga situācija kā Ukrainā un kāda krievvalodīgo grupa lūgs palīdzību, tad Krievijas neiesaistīsies, norāda Krievijas Federācijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

Lūgts komentēt, vai Krievija iesaistītos, ja Latvijā kāda krievvalodīgo iedzīvotāju grupa lūgs tās palīdzību, Vešņekovs intervijā LTV7 raidījumam Aktuālais jautājums sacīja: «Nē, protams. Tas tiek skatīts katrā gadījumā atsevišķi.»

Viņš arī pauda pārliecību, ka Saskaņas centrs nekad nelūgs Krievijas iesaistīšanos, jo tam nav pamata. «Šajā jautājumā paralēles ir pilnīgi nevietā,» sacīja Vešņekovs.

Savukārt, ja Latvija ieviesīs kādas sankcijas pret Krieviju, tad, pirmkārt, pati būs cietēja, nevis Krievija, pārlecināts vēstnieks.

Savukārt attiecībā uz Ukrainu, situācija esot samilzusi un kļuvusi draudīga Krievijas tautiešiem Ukrainā, turklāt laikā, kad neesot leģitīmas varas, pauda vēstnieks.

Taujāts, vai Krievija būs gatava uzņemt Krimu savā sastāvā, ja šādi nobalsos šī apgabala iedzīvotāji, Vešņekovs norādīja: «Tad skatīsimies šo jautājumu.» Savu likteni jālemj pašiem iedzīvotājiem, sacīja vēstnieks.

Vienlaikus viņš apliecināja, ka Krievija pašlaik neapšauba Ukrainas teritoriālo vienotību: «Mēs negribam nekādu karu Ukrainas teritorijā. Mēs esam par vienotu Ukrainas teritoriju.»

Vešņekovs arī piebilda, ka esot pilnīgi skaidrs – Viktors Janukovičš vairs nekad nespēs vadīt Ukrainu.

Jau ziņots, ka Ukrainā novembra beigās sākās politiskā krīze, kad vairāki tūkstoši cilvēku Kijevā sākuši protestus pret valdības lēmumu neturpināt eirointegrāciju, bet veidot ciešāku sadarbību ar Krieviju. Protesti pārauguši sadursmēs ar miliciju, februārī dažu dienu laikā gājuši bojā aptuveni 100 cilvēku, rezultātā Augstākā Rada atlaida prezidentu Viktoru Janukoviču, kurš radis patvērumu Krievijā un joprojām uzskata sevi par likumīgu prezidentu. Savukārt Krievijas parlaments atļāva ievest savas armijas daļas Ukrainas autonomajā republikā Krimā.

Sestdienas vakarā Ukrainas Ārlietu ministrija vērsusies pie NATO ar lūgumu izmantot visas iespējas, lai palīdzētu Ukrainai aizsargāt tās teritoriālo suverenitāti. Tikmēr Krievijas prezidents vēl nav pieņēmis lēmumu par bruņotu intervenci kaimiņvalstī.


Написать комментарий