Baidens aicina Medvedevu sākt sarunas ar Ukrainu

foto: politico.com
foto: politico.com

ASV viceprezidents Džo Baidens šodien,3. martā, zvanījis Krievijas premjerministram Dmitrijam Medvedevam un telefonsarunā aicinājis "sākt prātīgu politisko dialogu," vēsta ārzemju mediji.

Baidens arī aicinājis Medvedevu palīdzēt, lai Ukrainā nekavējoties sāktu darbību starptautiskie novērotāji un Krievijai atvilkt savus spēkus Krimā līdz militārās bāzes robežām un atturēties no jebkādas iejaukšanās citur Ukrainā.

Kā norāda Medvedeva preses sekretāre Natālija Timakova, Medvedevs norādījis uz "nepieciešamību aizsargāt visu Ukrainas un Krimas pilsoņu intereses, kā arī Krievijas pilsoņu, kuri atrodas Ukrainas teritorijā."

Krievijas Ārlietu ministrija pirmdien paziņojusi, ka ASV valsts sekretāra Džona Kerija brīdinājumi par Krievijas militāro intervenci Ukrainā bijuši nepieņemami draudi.

Maskava pārmeta Kerijam paļaušanos uz "Aukstā kara klišejām", norādot, ka viņš nav papūlējies izprast sarežģītos procesus Ukrainas sabiedrībā.

ASV valsts sekretārs nav spējis "objektīvi novērtēt situāciju, kas turpina pasliktināties pēc radikālo ekstrēmistu īstenotās varas sagrābšanas Kijevā", paziņojusi ministrija.

ASV un tās sabiedrotajiem tiek pārmests, ka tie piever acis uz "kupli sazēlušo rusofobiju un antisemītismu", kas vērojama Maidana protestētāju rindās.

Kerijs, kurš otrdien plāno doties uz Kijevu, svētdien asiem vārdiem brīdināja Krieviju, ka, realizējot militāru iejaukšanos Ukrainā, tā riskē zaudēt savu vietu prestižajā pasaules astoņu attīstītāko valstu grupā (G8).

G8 valstu grupa svētdienas vakarā izplatītajā paziņojumā asi nosodīja Krievijas rīcību Krimā un paziņoja, ka var nepiedalīties jūnijā plānotajā G8 samitā Sočos.

Jau ziņots, ka NATO svētdien nosodīja Krievijas realizēto militāro eskalāciju Krimā un aicināja nosūtīt uz Ukrainu starptautiskus novērotājus.

"Militārā alianse norādīja, ka Krievijas rīcība "pārkāpj starptautiskos likumus un šis solis ir pretrunā NATO un Krievijas Padomes un Miera partnerattiecību principiem. Krievijai ir jāievēro tās pienākumi saskaņā ar ANO Hartu un EDSO principus, uz kā balstīts miers un stabilitāte Eiropā."

NATO aicināja Krieviju mazināt saspīlējumu, kā arī ievērot savas starptautiskās saistības, tostarp 1994.gada parakstīto Budapeštas memorandu, 1997.gadā parakstīto Krievijas un Ukrainas Draudzības un sadarbības līgumu un likumus, kas regulē Krievijas Melnās jūras flotes klātbūtni Ukrainā.

NATO arī  iesaistīsies sarunās ar abām pusēm NATO un Ukrainas komisijas un NATO un Krievijas padomes ietvaros.


Написать комментарий