Solomona Mihoelsa dienās Daugavpilī varēs apmeklēt aktiera māju un pagaršot tradicionālos ebreju saldumus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Nedēļas laikā Daugavpilī notiks mūsu slavenā novadnieka Solomona Mihoelsa – teātra aktiera, talantīga režisora, pedagoga, sabiedriskā un politiskā darbinieka – dzimšanas dienai veltīti pasākumi, pastāstīja Kultūras pārvaldē notikušajā preses konferencē.

Pirmdien, 10.martā, noslēgsies Daugavpils Universitātes Komparatīvistikas institūta izsludinātais augstskolu un profesionālo vidusskolu studējošo eseju konkurss „Teātris multikulturālā sabiedrībā”. Konkursa nolikumā norādīts, ka savā darbā konkursa dalībniekiem jāpievēršas nacionālās kultūras pazīmēm teātra mākslā, Daugavpils teātra vēsturei nacionālo tradīciju kontekstā, Solomonam Mihoelsam un nacionālajām teātrim, teātra ietekmei uz sabiedrību.

Svinīgi pasākumi par godu S.Mihoelsa dzimšanas dienai sāksies otrdien, 11.martā, plkst.12:00, kad Marka Rotko mākslas centrā sāksies skolēnu skatuves runas konkurss „Es: mans laiks un mana tauta”.

12.martā plkst.14:00 Daugavpils Universitātes jaunā korpusa aktu zālēs norisināsies literāro uzvedumu konkurss „Es: mans laiks un mana tauta”.

Minēto konkursu uzvarētāju apbalvošana Daugavpils Universitātē notiks 14.martā plkst.16:00.

Jāatzīmē, ka šogad Solomona Mihoelsa svētki Daugavpilī sakrīt ar vienu no jautrākajiem ebreju svētkiem – Purim svētkiem, kas tiek svinēti, pieminot notikumus 5.gadsimtā pirms mūsu ēras. Tolaik ebrejiem izdevās izvairīties no iznīcības Persijā. Par godu Purim svētkiem tiek rīkotas plašas dzīres.

Pēc Kultūras pārvaldes pārstāvju domām, pateicoties slavenā režisora dzimšanas dienas svinībām daugavpiliešiem būs iespēja iepazīt arī Purim svētku tradīcijas un pat pagaršot dažus šiem svētkiem raksturīgos ēdienus, piemēram, šo svētku maltītes neatņemama sastāvdaļa ir magoņmaizītes.

15.-16.martā no plkst.11:00 visi interesenti varēs bezmaksas apmeklēt ekskursijas sinagogā un uzzināt par ebreju tradīcijām, pagaršot Purim svētkiem raksturīgus saldumus.

Svētku pasākumi noslēgsies aktiera, režisora un dramaturga dzimšanās dienā – 16.martā, kad plkst.13:00 pie viņa piemiņai veltītas plāksnes tiks nolikti ziedi. Tāpat pirmo reizi ilgajā laika posmā daugavpiliešiem un pilsētas viesiem būs iespēja apmeklēt bijušo S.Mihoelsa māju, kurā patlaban darbojas pirmsskolas izglītības iestāde un aplūkot iestādes vadības sagatavoto izstādi. Izstādes rīkošanu atbalsta Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs un Izglītības pārvalde.


Написать комментарий