Ukrainas grivnas vērtība rekordzemā līmenī; izķer dolārus

foto: db.lv
foto: db.lv

Pirmdien Ukrainas grivnas vērtība samazinājās līdz rekordzemam līmenim – 11,651 grivnām par vienu dolāru, liecina Reuters dati.

Piektdienu valūta noslēdza ar 10,851 grivnu par dolāru.

Valūtas tirgotāji norāda, ka spriedze Ukrainā palielinājusi dolāru pieprasījumu, kā rezultātā dolāri sākuši pietrūkt.

Tāpat turpināja sarukt Ukrainas akciju tirgus indekss, samazinoties par gandrīz 7%.

Savukārt dolāra parādzīmju ar dzēšanas termiņu 2023. gadā ienesīgums pieauga par 97 bāzes punktiem līdz 10,416%.

Db.lv jau rakstīja, ka Ukrainas un Krievijas konflikts ir veicinājis jaunattīstības valstu akciju tirgus kritumu, un biržu indeksi piedzīvoja straujāko kritumu mēneša laikā, ko lielā mērā veicināja lielākais Krievijas biržas indeksa Micex samazinājums kopš 2009.gada.

Reģionu raksturojošais MSCI Emerging Markets indekss saruka par 1%, bet Krievijas Micex samazinājās par 9,7%.

Savukārt Dienvidkorejas Kospi indekss piedzīvoja lielāko kritumu vairāk nekā mēneša laikā pēc tam, kad jaunākie dati uzrādīja, ka eksporta apjomi ir sliktāki nekā gaidīts, savukārt Ziemeļkoreja palaida divas raķetes.

Tādējādi spriedze Ukrainā un Korejā pastiprināja bažas tirgus dalībnieku vidū, ka kopā ar lēnāku ekonomikas izaugsmi un ASV Federālo Rezervju sistēmas monetārās stimulēšanas pasākumu bremzēšanu veicinās kapitāla aizplūdi no jaunattīstības tirgiem.

Jau ziņots, ka aizvadītā nedēļas nogale bijusi sevišķi saspringta. Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā. Oficiāli Krievijas bruņoto spēku iebrukums Ukrainas teritorijā vēl nav sācies, tomēr Krievijas bruņutehnika un armijas karavīri formās bez uzšuvēm jau pirms vairākām dienām pameta militārās bāzes teritoriju un ieņēma pozīcijas Krimas pussalas teritorijā. Saskaņā ar ASV rīcībā esošo informāciju Krimas reģionā atrodas vairāk nekā seši tūkstoši Krievijas militāristu. Krievu militārie spēki ielenkuši vairākas Ukrainas armijas bāzes. Ukrainas premjers Arensijs Jaceņuks brīdināja, ka valsts ir uz «katastrofas sliekšņa», un mobilizēta Ukrainas armija.


Написать комментарий