Latvija aicinās ES nekavējoties slēgt asociācijas līgumu ar Ukrainu

foto: inpress.ua
foto: inpress.ua

Pirmdien, 3.martā, Eiropas Savienības (ES) Ārlietu ministru padomes ārkārtas sanāksmē Latvija nāks klajā ar vairākiem priekšlikumiem situācijas risināšanai Ukrainā, tostarp aicinās ES steidzami parakstīt asociācijas līgumu ar Ukrainu un izvērtēt iespējas piemērot sankcijas atsevišķām Ukrainas un arī Krievijas amatpersonām, aģentūrai LETA svētdien pastāstīja Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

Lai gan Latvijas pozīcija sanāksmei vēl tiek precizēta, ministrs atklāja tās galvenos elementus. Viņš sacīja, ka, pirmkārt, Latvija aicinās ES steidzami slēgt līgumu ar Ukrainu gan par brīvo tirdzniecību, gan asociācijas līgumu, ja to oficiāli lūgs Ukrainas valdība.

"Es uzskatu, ka tas ir jādara nekavējoties," viņš teica, atgādinot, ka asociācijas līgums bija gatavs parakstīšanai jau pērn novembrī, kad Ukrainas valdība toreizējā prezidenta Viktora Janukoviča vadībā no tā atteicās.

"Līdz ar to tehniskie darbi ir sagatavoti. Ir nepieciešama Ukrainas puses gatavība - piektdien Ukrainas ārlietu ministrs Kijevā man teica, ka viņš to vēlās. Jābūt oficiālam pieprasījumam, un, protams, jābūt arī visu 28 Eiropas Savienības (ES) valstu lēmumam to darīt," skaidroja Rinkēvičs.

Otrkārt, sanāksmē tiks aktualizēts jautājums par sankciju piemērošanu Ukrainas bijušajām amatpersonām, kuras lielākā daļa visticamāk atrodas ārpus Ukrainas, sacīja ministrs. "Finanšu līdzekļu iesaldēšana un iebraukšanas aizliegšana jau konkrētiem uzvārdiem ir nepieciešama," viņš norādīja.

Tāpat Latvija aicinās ES ārlietu dienestu sagatavot priekšlikumus iespējamām tālākām finanšu un ekonomiskajām darbībām pret tām amatpersonām, kuras "šobrīd pēc būtības arī no Krievijas puses veicina šo te situācijas eskalāciju," teica ministrs.

Treškārt, Latvija aicinās ES vērtēt iespēju ieviest ieroču un dažāda veida militāra aprīkojuma tirdzniecības ar Krieviju embargo jeb aizliegumu. "Mēs zinām, ka ir valstis, kuras ar Krieviju tīri veiksmīgi tirgojas, un es nedomāju, ka šajā situācijā, kad Ukrainā notiek tādi notikumi, tas ir adekvāti," teica Rinkēvičs.

Viņš arī piebilda, ka ir būtiski atbalstīt politisko dialogu pašas Ukrainas iekšienē.

"Jebkurā gadījumā, mums ir jāizdara viss, lai ES kopējā pozīcija būtu pietiekami stingra, jo mēs, es domāju, visi esam nobažījušies par šo situācijas eskalāciju. Ir ļoti būtiski izdarīt visu, lai pēc iespējas ātrāk šo situāciju atrisinātu," uzsvēra Rinkēvičs.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā.

Oficiāli Krievijas bruņoto spēku iebrukums Ukrainas teritorijā vēl nav sācies, tomēr Krievijas bruņutehnika un armijas karavīri formās bez uzšuvēm jau pirms vairākām dienām pameta militārās bāzes teritoriju un ieņēma pozīcijas Krimas pussalas teritorijā.
 


Написать комментарий