Kredīti studentiem būs dārgāki

foto: db.lv
foto: db.lv

Arī šogad studējošo un studiju kredītus ar valsts galvojumu turpinās izsniegt SEB Banka, kas bija vienīgais dalībnieks Finanšu ministrijas rīkotajā izsolē.

Studiju kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu varēs izsniegt kopumā  28,1 miljona eiro apmērā. Savukārt valsts galvotos studējošo kredītus SEB Banka varēs izsniegt par 12,8 miljoniem eiro. Abiem kredītu veidiem procentu likme būs sešu mēnešu EURIBOR likme plus 2,65%.

Tā ir augstākā likme pēdējo gadu laikā. Pērn valsts galvoto kredītu likme bija sešu mēnešu EURIBOR plus 1,9%, 2012. gadā – sešu mēnešu EURIBOR plus 1,85%, bet 2011.gadā – sešu mēnešu EURIBOR plus 1,42%.

Šogad turklāt tā bija jau otrā izsole, jo pirmajā, kas notika janvāra beigās, arī piedalījās tikai SEB Banka, bet tās piedāvātā procentu likme pārsniedza noteikto maksimāli pieļaujamo likmes apmēru.

Pēdējos gados valsts galvoto kredītu apmērs studentiem nemainās, bet pilnībā tie izsniegti netiek. SEB Bankas pārstāve Kristīne Martinsone DB pavēstīja, ka 2013. gadā SEB banka studentiem piešķīrai 2735 kredītus ar kopējo limitu 13,7 miljonu euro apmērā. No tiem 78% bija studiju kredīti, kas paredzēti studiju maksas segšanai, bet 22% studentu bija izvēlējušies studējošā kredītus ikdienas tēriņiem. Kopumā SEB banka apkalpo 16 561 studiju un 6 439 studējošo kredītus ar valsts galvojumu. Vidējais aizdevuma limits studiju kredītam ir  4288 euro, studējošo kredītiem ir 4316 euro.


Написать комментарий