Šveice sākusi kriminālizmeklēšanu pret Janukoviču un viņa dēlu

foto: apollo.lv
foto: apollo.lv

Šveices varasiestādes sākušas kriminālizmeklēšanu pret līdzšinējo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču un viņa dēlu Aleksandru, kuri tiek turēti aizdomās par naudas atmazgāšanu, piektdien paziņojušas varasiestādes, ziņo LETA-AFP.

Šveices valdība arī paziņojusi, ka iesaldē aktīvus 20 ukraiņu amatpersonām, tostarp Janukovičam un viņa dēlam, kā arī vairākiem bijušajiem Ukrainas ministriem.

Kā jau vēstīts, arī Austrija iesaldējusi aktīvus 18 ukraiņiem, kuri tiek turēti aizdomās par cilvēktiesību pārkāpšanu un saistību ar korupciju. Ministrija neatklāj šo personu vārdus.

Tiek uzskatīts, ka Janukovičs pašreiz atrodas Krievijā.

Ukraiņu kopienas pārstāvji trešdien sapulcējās uz demonstrāciju Šveices galvaspilsētā Bernē, lai pieprasītu iesaldēt visus Janukoviča līdzekļus.

Šveices valdība ceturtdien paziņoja, ka to darīs.

Ģenerālprokurors informēja, ka prokuratūra un policija, izmeklējot naudas atmazgāšanu, ceturtdien veikusi kratīšanu Aleksandra Janukoviča vadītajā uzņēmumā.

Nav zināms, vai Janukovičam pašam ir noguldīti aktīvi Šveicē, bet viņa dēls 2011.gadā Ženēvā atvēra sava uzņēmuma "Management Assets Company" (MAKO) filiāli.

40 gadus vecais Aleksandrs ieguvis zobārsta izglītību, bet izvērsis veiksmīgu uzņēmēja karjeru. Viņš praktiski nekad nesniedz intervijas presei, un plašākai sabiedrībai par viņa gaitām maz kas zināms. Valsts bagātāko cilvēku sarakstā viņš pirmo reizi iekļuva pēc sava tēva stāšanās prezidenta amatā 2010.gadā.

Pēdējo trīs gadu laikā viņš savu bagātību pavairojis par 365 miljoniem eiro, liecina Šveices izdevuma "L'Hebdo" publiskotā informācija.

Tiek uzskatīts, ka Aleksandra Janukoviča vadītais konglomerāts kontrolē gandrīz pusi no Ukrainas ogļu produkcijas un aptuveni trešo daļu elektrības ražošanas un sadales.

Aleksandra uzņēmuma Ženēvas filiāli vada kāds uzbeku izcelsmes uzņēmējs, kurš vada arī tajā pašā adresē reģistrētu firmu "Partefina".

Šī kompānija, domājams, darbojas kā vienai ģimenei piederošu bagātību pārvaldītāja.

"L'Hebdo" ziņo, ka "Partefina" pieder ukraiņu miljardierim Rinatam Ahmetovam.


Написать комментарий