Spānijas premjerministrs: Katalonijas atdalīšanās referendums būtu nelikumīgs

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Spānijas premjerministrs 25.februārī uzsvēris, ka referendums par Katalonijas neatkarību būtu nelikumīgs. Mariano Rahoja (Mariano Rajoy) solījis nepieļaut tautas nobalsošanu, ko Katalonijas autonomā reģiona valdība grasās rīkot 9.novembrī.

«Šis referendums nevar notikt, tas nav likumīgs. Vara izlemt to, kas ir Spānija, ir visai spāņu tautai,» norādījis premjerministrs.

Katalonijas separātiskās partijas, kurām autonomā reģiona parlamentā ir vairākums, par referenduma jautājumiem vienojās jau pērn decembrī. Balsotājiem tiks jautāts, vai tie vēlas, lai Katalonija kļūtu par valsti un vai tai jākļūst par neatkarīgu valsti.

Ja Katalonijas referendums notiks, tas norisināsies divus mēnešus pēc tam, kad Skotijā vēlētāji balsos par atdalīšanos no Lielbritānijas.

Tomēr atšķirībā no Skotijas Katalonijā referendumam nebūs juridiska spēka, jo ieceri neatbalsta ne Spānijas parlamenta pozīcijas, ne opozīcijas partijas.

Kā vēsta EU Observer, atbildot uz Rahoja izteikumiem, Katalonijas prezidents sacījis, ka tautas nobalsošana jāuztver kā «apspriešanās».


Написать комментарий