Spānijas eksporta apjomi sasnieguši rekordaugstu līmeni

foto: footage.shutterstock.com
foto: footage.shutterstock.com

Pagājušajā gadā Spānijas eksporta apjoms sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni, un valsts amatpersonas šogad to cer atkārtot, lai veicinātu ekonomikas atveseļošanos, raksta Bloomberg.

Ārvalstīs pārdoto preču vērtība pērn pieauga līdz augstākajam līmenim vismaz kopš 1971.gada, un arī tirdzniecības deficīts saruka līdz rekorzemam līmenim.

Valsts preču eksporta apjoms decembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri, pieauga par 2,9% līdz 18,3 miljardiem eiro. Tādējādi kopējais gada eksporta apjoms bija 234 miljardi eiro, samazinot tirdzniecības deficītu līdz 16 miljardiem eiro.

Valdība paaugstinājusi prognozi, lēšot, ka preču un pakalpojumu eksports augs par 7%, salīdzinot ar 5,5%, kā tika prognozēts iepriekš. Tas ir gandrīz divreiz vairāk nekā Eiropas Centrālās bankas prognozētais 3,7% kāpums eirozonas eksportam.

Kopš nākšanas pie varas 2011.gadā Spānijas premjerministram Mariano Rahojam ir nācies cīnīties ar krīzes sekām, 2012.gadā meklējot Eiropas Savienības palīdzību. Viņa valdība ir ieviesusi smagākos taupības pasākumus demokrātiskās Spānijas vēsturē, lai cīnītos ar augošo valsts parādu un ir mainījis darba tirgus nosacījumus, palīdzot uzņēmumiem saglabāt konkurētspēju.

Spānijas Banka pagājušajā mēnesī informēja, ka mājsaimniecību tēriņi pērnā gada otrajā pusē ir sākuši atgūties, savukārt pērnā gada ceturtajā ceturksnī pirmo reizi kopš 2008. gada pieauga nodarbinātība.


Написать комментарий