96,3% preču un pakalpojumu cenas nav mainījušās

foto: ziemellatvija.diena.lv
foto: ziemellatvija.diena.lv

Februāra pirmā cenu monitoringa rezultāti liecina, ka, salīdzinot tos ar janvāra piektā cenu monitoringa datiem, 96,3% gadījumu preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas, informē Ekonomikas ministrija.

Cenu pieaugums ir novērojams 2,8% gadījumu, savukārt 0,9% gadījumu cena ir samazinājusies.

Februāra pirmajā nedēļā pārtikas preču cena lielākoties saglabājusies nemainīga. Konstatēti atsevišķi gadījumi, kad cena pieaugusi auzu pārslām, cūkgaļas karbonādei, doktora desai un konfekšu kastei. Sezonalitātes ietekmē dārgāki atsevišķos gadījumos kļuvuši gurķi, kāposti un sarkanie pipari, bet kartupeļu cena svārstījusies abos virzienos.

Cenas nav mainījušās saimniecības precēm (veļas pulveris, trauku mazgājamais līdzeklis un cauruļu tīrāmais līdzeklis). Tāpat tās nav mainījušās arī personīgās aprūpes precēm (zobu pasta, dušas želeja, šampūns), kā arī tabakas izstrādājumiem un presei. Atsevišķos gadījumos dārgāki kļuvuši medikamenti.

Februāra pirmajā nedēļā arī pakalpojumu cenas lielākoties saglabājušās nemainīgas. Atsevišķos gadījumos abos virzienos svārstījušās viesnīcu pakalpojumu cenas, kā arī ēdināšanas pakalpojumu un skaistumkopšanas pakalpojumu cenas.

Ekonomikas ministrijas veiktā analīze rāda, ka pārtikas cenas svārstījušās atbilstoši sezonalitātei, savukārt cenu pieaugums, kā iepriekš prognozēts, novērots pakalpojumiem. Pakalpojumu cenu kāpums var būt saistīts ar ekonomiskās izaugsmes un darba algu pieaugumu, savukārt cenu svārstības abos virzienos ietekmēja cenu noapaļošana saistībā ar eiro ieviešanas procesu.

Pakalpojumu cenu svārstības, visticamāk, turpināsies, kamēr tās stabilizēsies, pielāgojoties kopējam pieprasījumam. Pasaules naftas cenām 2013. gada februāra pirmajās dienās bija vērojams neliels kritums. Latvijas cenām saglabājas tendence svārstīties 1 % robežās (dažos gadījumos cenas pieauga līdz 0,8%).

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, pārbaudot šī monitoringa rezultātus, secinājis, ka iepriekš konstatētie cenu konvertācijas pārkāpumi ir novērsti, piemēram, pakalpojumam Eļļas un filtru nomaiņa automašīnai Volkswagen Golf 4 - cena par darba stundu Rīgā un pakalpojumam Eļļas un filtru nomaiņa automašīnai Volkswagen Golf 4 - cena par darba stundu Daugavpilī, šobrīd cenu konvertācija norādīta atbilstoši oficiālajam kursam un matemātiskiem noapaļošanas principiem.


Написать комментарий