Skandināvi un krievi pārceļ ražotnes uz Latviju un rada brīvu telpu deficītu, secina ‘NP Properties’

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latvijas nekustamo īpašumu tirgū pietrūkst brīvas industriālās telpas, ko iespējams iznomāt ražotāju vajadzībām, informē industriālo parku attīstītāja un apsaimniekotāja "NP Properties" valdes priekšsēdētāja Elita Moiseja.

Šobrīd iznomāšanai tirgū pieejamo industriālo platību vakance ir vien aptuveni 4% un jaunas platības nekustamo īpašumu tirgū parādīsies visticamāk tikai 2015.gadā.

"Industriālo telpu iznomāšanas tirgus ir aktīvs – ražotāji pieprasa jaunas telpas, lai paplašinātos vai atvērtu jaunas ražotnes," skaidro Moiseja. Pērn lielu interesi savas ražotnes izvietot Latvijā izrādīja uzņēmumi no Krievijas, savukārt šobrīd uzņēmums novēro interesi par ražošanas pārcelšanu uz Latviju no Skandināvijas kompānijām. "Kā norāda šo uzņēmumu pārstāvji, tad interese skaidrojama ar joprojām zemākām darbaspēka, kā arī komunālo pakalpojumu izmaksām, mūsu valsts pievienošanos eiro valūtai un, protams, Latvijas robežu ar Krieviju."
Moiseja atzīst, ka tāpat klientu vidū pieprasīta ir ražošanas telpu paplašināšana jau esošajos industriālajos objektos.

Paredzams, ka jaunas industriālās platības tirgū parādīsies 2015.gadā.
"NP Properties" secina, ka pēdējo divu gadu laikā uzņēmumiem vienlīdz svarīga ir ne tikai telpu nomas maksa, bet arī komunālie maksājumi un apsaimniekošanas izmaksas, jo tās ir ievērojamas izmaksu pozīcijas, kuras būtiski ietekmē ražotāju produkta gala cenu. Sastopami arī gadījumi, kad esošā ražotne tiek pārcelta uz citām telpām, ja uzturēšanas izmaksas ir būtiski zemākas, viņa norāda.

Latvijā nekustamo īpašumu attīstītāji apzinās deficītu un ir gatavi būvēt jaunas telpas, kuru uzturēšanas izmaksas būtu rentablākas, taču būvniecības izmaksas šobrīd ir pārāk augstas, lai gala rezultātā nomas maksa apmierinātu īrnieku.

Šobrīd nomas maksa par ražošanas telpām ir 2,5 – 3,5 eiro par kvadrātmetru, atkarībā no telpas specifikācijas. Savukārt, no jauna uzbūvēto ražošanas telpu nomas maksa svārstās robežās no 4,5 līdz 5 eiro par kvadrātmetru.

Pērn "NP Properties" industriālajos parkos ir iznomājis 12 000 kvadrātmetrus jaunas ražošanas platības. "NP Properties" ir investīciju grupas "Nordic Partners" uzņēmums, kurš ir lielākais industriālo parku attīstītājs un apsaimniekotājs Latvijā. Patlaban Rīgā, Olainē, Jelgavā, Salaspilī, Rēzeknē un Daugavpilī tiek apsaimniekoti kopumā astoņi industriālie parki. Kopējā telpu platība šajos parkos ir vairāk nekā 490 tūkstoši kvadrātmetrus.


 


Написать комментарий