Par čigānu apvainošanu Rumānijas prezidentam piemēro 130 eiro naudassodu

foto: AP/scanpix
foto: AP/scanpix

Rumānijas diskriminācijas novēršanas padome pirmdien piemērojusi prezidentam Trajanam Basesku 132 eiro lielu sodanaudu par čigāniem veltīta nicīga izteikuma paušanu pirms četriem gadiem, ziņo LETA-AFP.

"Tā nav pirmā reize, kad prezidents nāk klajā ar šādām diskriminējošām piezīmēm, tādēļ mēs nolēmām viņu sodīt," ziņu aģentūrai AFP norādīja padomes pārstāvis.

2010.gadā, viesojoties Slovēnijā, Basesku izteicās, ka "daudzi klejojošie čigāni dzīvo no tā, ko nozog". Aptuveni 30 cilvēktiesību organizācijas nosodīja prezidenta piezīmi kā rasistisku, un čigānu tiesību grupa "Romani Criss" iesniedza sūdzību.

"Padomes lēmums ir ļoti nozīmīgs. Tā ir pirmā reize, kad Rumānijas prezidentam jāmaksā sodanauda par diskriminējošām piezīmēm pret čigāniem," norādīja "Romani Criss" izpilddirektors.

"Sodanauda ir maza, bet tā sūta skaidru vēsti: pat ja esat prezidents, izsakot diskriminējošus komentārus, jums tiks piemērotas sankcijas," viņš piebilda.

Basesku jau bija saņēmis divus brīdinājumus no padomes. Vienu 2007.gadā par to, ka nodēvējis žurnālistu par "netīru čigānu" un otru 2011.gadā par to, ka apsūdzēja čigānus par zagšanu autobusos.

Rumānijā mīt lielākā čigānu kopiena Eiropā. Saskaņā ar jaunākās tautas skaitīšanas datiem šajā valstī dzīvo aptuveni 620 000 čigānu, taču nevalstiskās organizācijas uzskata, ka čigānu skaits Rumānijā pārsniedz divus miljonus.
 


Написать комментарий