Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā apskatāma jauna izstāde no privātkolekcijas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs arī šogad turpina tradīciju un piedāvā izstādes no mūsu pilsētnieku privātkolekcijām.

Iepriekšējos gados daugavpilieši aktīvi dalījās ar interesentiem savos vaļaspriekos, pierādot, ka viņi ir daudzpusīgi cilvēki un kolekcionē ļoti dažādas lietas.

Šo tradīciju iesāka bijusī pilsētas domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova, kura piedāvāja patvāru un gludekļu kolekciju, vēlāk muzejā bija apskatāmas juristes Dzintras Nikolajenko vardes, Sarmītes Ķikustes kolekcionētie kontracepcijas līdzekļi, Nikolaja Pavloviča monētas, skolu direktoru Larisas Koževņikovas un Guntas Mālnieces zvaniņi.

Otrdien, 4.februārī, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta kārtējā izstāde no privātkolekcijas. Šoreiz to piedāvā nevis pilsētas vadības pārstāvis, bet Bebrenes ciema iedzīvotājs Jānis Bogdanovs. Visu dzīvi viņš ir daudz strādājis, nodarbojies ar lauksaimniecību, taču viņam bijis arī vaļasprieks – kolekcionēšana.

„Katram dzīvē ir kaut kas savs: kādam ir atkarība no alkohola, kādam – no cigaretēm, savukārt es nevaru bez savas kolekcijas. Tuvinieki ir samierinājušies ar to, ka manis kolekcionētie priekšmeti ir visur”, pastāstīja kolekcionārs.

J.Bogdanovs jau gandrīz pusgadsimtu kolekcionē senās monētas, mūzikas instrumentus, nozīmītes, saktas, radiouztvērējus, keramiskos traukus utt. Lielu kolekcijas daļu veido pulksteņi, vecākais eksemplārs tika izgatavots 1831.gadā.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja darbinieki atzina, ka bija visai sarežģīti no tik liela seno lietu daudzuma izvēlēties interesantākas, tādēļ izstādē var apskatīt ne tikai pulkstenis, kaut arī izstādes nosaukums ir „Laiks rotā”. Eksponātu vidū ir arī rotas lādes, neliels patafons, rota, kura tika izgatavota pēckara Dziesmu svētku dalībniecei no Bebrenes.

Pēc J.Bogdanova vārdiem, viņa kolekcija visu laiku tiek papildināta. Zinot par viņa aizraušanos, cilvēki ierodas pie viņa ar jauniem eksponātiem, kurus dāvina vai pārdot. „Protams, žēl tērēt naudu, bet tas ir tā vērts”, smejas zemnieks.
Seno lietu izstāde būs apskatāma līdz 29.maijam.
 



Написать комментарий