Aizvadīta saulainākā janvāra nogale Latvijas novērojumu vēsturē

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Ar vidējo gaisa temperatūru -13,5 grādi, kas ir 8,5 grādus zemāk par ilggadīgo normu, Latvijā aizvadīta piektā aukstākā janvāra trešā dekāde novērojumu vēsturē.

Ceturtā aukstākā janvāra trešā dekāde bija visai nesen – 2010. Gadā. Tās vidējā gaisa temperatūra bija par 0,7 grādiem zemāka nekā šogad, informē Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Laikā no šī gada 21. līdz 31. janvārim diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili turējās 6-10 grādus zem normas. Naktī sals lielākoties bija -16…-20 grādu robežās, tomēr gandrīz katru nakti temperatūra noslīdēja arī zem -20 grādiem, viszemāko vērtību (-24,3 grādus) sasniedzot 26. janvārī Zosēnos. Nedaudz mazāks sals bija piekrastes rajonos.

Dienā Austrumlatvijā termometra stabiņš pakāpās pārsvarā līdz -7…-11 grādiem, bet šī temperatūra, dekādes otrajā pusē pūšot brāzmainam vējam, sajūtās likās vēl zemāka.

Anticiklona ietekmē dekādes laikā nokrišņu bija maz – kopumā tikai 6% no normas. Mazs bija arī mākoņu daudzums, tādējādi ļaujot spoži spīdēt saulei. Saules spīdēšanas ilgums kopumā valstī bija piecas reizes lielāks par normu, un šī dekāde bijusi saulainākā janvāra trešā dekāde saules spīdēšanas ilguma novērojumu vēsturē Latvijā.

Sniega sega visā Latvijā bija šim gadalaikam ļoti plāna – lielākoties tikai līdz četriem centimetriem. Virs desmit centimetriem tās biezums paaugstinājās tikai Alūksnes augstienes rajonā dekādes otrajā pusē.

Dekādes pirmajā pusē vējš bija rāms, otrajā pusē – salu pastiprinošs, brāzmās katru dienu jūras piekrastes rajonos, 31. janvārī arī daudzviet iekšzemē sasniedzot 15-20 m/s.


Написать комментарий