Ēģiptes tiesa attaisno Mursi atbalstītājus un 'Al Jazeera' operatoru

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ēģiptes tiesa svētdien attaisnojusi vairāk nekā 60 gāztā prezidenta Mohameda Mursi atbalstītājus, kas aizturēti vardarbīgajos protestos pagājušajā gadā. Starp attaisnotajiem ir arī telekanāla "Al Jazeera" labā strādājošs operators, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vīrieši, vairums no kuriem ir saistīti ar tagad aizliegto kustību "Musulmaņu brālība", bija apsūdzēti slepkavības mēģinājumā un grautiņu rīkošanā. Viņi piedalījās protestos pret Mursi gāšanu no amata pagājušā gada jūlijā.

Ēģiptes pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta atbalstītāji kopš 2013. gada jūlija regulāri rīko protestus, pieprasot Mursi atjaunošanu amatā. Varasiestāžu stingrā vēršanās pret protestiem noveda pie simtiem cilvēku bojāejas.

Pagaidu valdība "Musulmaņu brālību" pasludināja par teroristisku organizāciju un ir aizturējusi tūkstošiem tās biedru.

"Al Jazeera" operators Mohameds Badrs filmēja protestus 15. jūlijā, kad viņu arestēja. Viņu kopā ar citiem aizturētajiem apsūdzēja vardarbībā, lai gan viņš tikai filmēja notikumus, uzsver "Al Jazeera".

Ēģiptes tiesa ir izvirzījusi apsūdzības vēl 20 "Al Jazeera" žurnālistiem, apsūdzot tos sadarbībā ar "Musulmaņu brālību". Starp tiem ir ari latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālists Pēteris Greste, kuru kopā ar vēl diviem kolēģiem arestēja 29. decembrī Kairā.

 


Написать комментарий