Pazuduši 36 Ukrainas protestu dalībnieki, paziņo aktīvisti

foto: Reuters/Scanpix
foto: Reuters/Scanpix

Ukrainā notiekošo masu nemieru laikā bez vēsts līdz 2. februāra vakaram pazuduši 36 protestu dalībnieki, atsaucoties uz aktīvistu grupu "Euromaidan SOS", vēsta ziņu vietne "Lenta.ru".

Tiesību aizsardzības grupa no janvāra vidus pavisam saņēmusi 129 paziņojumus par pazudušiem cilvēkiem. Pārsvarā tie bijuši Kijevas iedzīvotāji.

Tikmēr Iekšlietu ministrija ziņo, ka kopš protestu sākuma novembrī saņemti 26 iesniegumi par pazudušām personām.

Ukrainā kopš novembra beigām notiek pret valdību vērsti protesti, kas no galvaspilsētas Kijevas ir pārmetušies arī uz reģioniem. Demonstrantu rokās kritušas vairāku apgabalu administrācijas.

Situācija eskalējās 19. janvārī, kad izcēlās milicijas un radikāli noskaņotu protestētāju sadursmes. Vairāki simti cilvēku ir cietuši, kā arī vairāki ir gājuši bojā. Tāpat fiksēti gadījumi, kad cilvēki nolaupīti un spīdzināti. Opozīcijā tajā apsūdz tiesībsargājošās iestādes, kuras savu atbildību kategoriski noliedz.

Iekšlietu ministrija norāda, ka “Automaidan” līdera Dmitro Bulatova, kurš bija pazudis uz nedēļu, nolaupīšana varētu būt speciāli inscenēta provokācija.

Opozīcijas un prezidenta Viktora Janukoviča sarunas līdz šim nav spējušas nemierus pieklusināt.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas. Tās pārvērtās spēcīgā pret esošo varu vērstā kustībā pēc tam, kad milicija centās demonstrantus ar spēku izdzenāt.

 


Написать комментарий