Kontrabandists ieveda ASV 40 tūkst. piraiju

foto: voice.fi
foto: voice.fi

Ņujorkas iedzīvotāju sodīja ar naudas sodu 73 tūkst. dolāru apmērā par 40 tūkst. dzīvu piraiju ievešanu. 66 gadus vecais Džoels Reikovers nelikumīgi ieveda tās valstī, pierunājot piegādātājus ierakstīt plēsoņas kā „sudrabainos tetrus” – nekaitīgas akvāriju zivtiņas. 

2011. un 2012. gadā kontrabandists pirka piraijas Honkongā un piegādāja tās ASV zooveikaliem. Viņš nerūpējās ne par to, ka plēsīgās zivis ir bīstamas cilvēkiem, kā arī ne par to, ka saskaņā ar likumu 22 ASV štatos privātpersonām ir aizliegts turēt piraijas.

Piraijas dzīvo baros Dienvidamerikas upēs, informē vesti.ru. Tās tiek uzskatītas par agresīvākajām pasaules zivīm. Viņu spēcīgie žokļi un asie zobi ir bīstami ne tikai zivīm, bet pat dzīvniekiem un cilvēkiem. Viņas nekad nelaiž iespēju uzbrukt dzīvniekiem vai putniem, uzbrūkot laupījumam barā un izraujot gaļas gabalus no tā ķermeņa. Bieži savas darbības piraijas pavada ar raksturīgu „ķērkšanu” vai „riešanu”. Viņas ir atzītas par līderiem pēc kodiena spēka mugurkaulnieku vidū.

Neparasti piraijas stiprais kodiens rodas, pateicoties īpašai viņas apakšžokļa formai un spēcīgiem muskuļiem, kuri ir apvienoti savdabīgā bioloģiskā svirā. Pēc biologu aplēsēm melnās piraijas kodiena maksimālais spēks tuvojas 320 ņūtoniem. 1 ņūtona kodiena spēks atbilst spiedienam, kuru radītu 100 g atsvars uz upura ķermeni. Kā apgalvo zinātnieki, aligatora kodiena spēks ar salīdzināmo masu būtu trīs reizes zemāks, kas padara piraiju par „kodīgāko” būtni uz Zemes.


Написать комментарий