EM valsts sekretāra amatam uzrunāti vairāki kandidāti

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis uzrunājis vairākus kandidātus ministrijas valsts sekretāra amatam.

Dombrovskis intervijā Latvijas Radio kandidātu vārdus gan nenosauca, jo sākumā vēlas pārliecināties par atbalstu viņam.

Taču ministrs solīja drīzumā publiski nosaukt šos kandidātus.

BNN jau vēstīja, ka iepriekšējais ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce no amata atkāpās pērnā gada novembrī.

Pūces ģimenes oficiālās finanšu attiecības ar biedrību Ascendum, ko vada viņa dzīvesbiedre un kas pērn lielā mērā pārtikusi no Ekonomikas ministrijas (EM) uzraudzīto nozaru uzņēmumu ziedojumiem, varētu būt interesants objekts naudas atmazgāšanas lietu izmeklētājiem. Kā rāda biedrības pēdējais finanšu pārskats, ģimene ar vienu roku no biedrības saņēmusi, ar otru – tai devusi. Biedrības ziedotāju sarakstā, izrādās, ir arī būvniecības nozarē pazīstamais Rīgas vicemērs Andris Ameriks.

Pūces dzīvesbiedre Zaiga Pūce ir viena no divām 2011.gadā dibinātās biedrības Ascendum oficiālajām amatpersonām ar tiesībām pārstāvēt to atsevišķi. Biedrības oficiālie mērķi ir «veicināt Latvijas augšupeju – ekonomisko, garīgo un sociālo – mērķtiecīgi atbalstot kultūru, zinātni, izglītību un pilsonisko sabiedrību».

Trīs lielākie biedrības pērn saņemtie ziedojumi ir 80 000 latu no azartspēļu uzņēmuma Alfor, 60 000 latu no uzturēšanās atļauju biznesā īpaši ieinteresētās Rietumu bankas un 50 000 latu no ātro kredītu uzņēmuma 4finance. Taču, ja saskaita kopā summas, ko Zaigas Pūces vadītajai biedrībai pērn saziedojuši būvniecības nozares uzņēmumi, tieši tie ir summāri otrais lielākais Ascendum ziedotājs.

Kā rāda Lursoft dati, ceļu būves firma Binders biedrībai pērn ziedojusi 20 000 latu, būvkompānija Arčers – 10 000 latu, bet nu jau bēdīgi slavenā būvkompānija Re&Re – 29 500 latu. Vēl 300 latu individuāli ziedojis uzņēmuma līdzīpašnieks, miljonārs Didzis Putniņš, bet 500 latu – Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Ameriks.

Liela daļa šo ziedojumu novirzīti konkrētiem projektiem, taču izmantoti arī abu biedrības vadītāju – Zaigas Pūces un Evas Ikstenas – Strapcānes atalgojumam. Taču Zaiga Pūce nevēlējās minēt konkrēto summu, ko atalgojumā saņēmusi pagājušajā – iespaidīgo ziedojumu gadā, tā vietā norādot, ka «šo jautājumu visprecīzāk noteikti varēsiet apskatīt Ziņojumā pie 2012.gada pārskata».

Pūces norādītais ziņojums precīzu viņas saņemto summu gan neuzrāda, – tā vietā tur minēts, ka «biedrības pārvaldes institūcijas locekļi ir saņēmuši atlīdzību par valdes funkciju veikšanu Ls 5 140,62». Tas nozīmē, ka šo summu kopā saņēmusi Pūce un Strapcāne – tātad vidēji nedaudz vairāk kā 2,5 tūkstošus latu gadā. Tas, cik Pūce ir saņēmusi par citiem pienākumiem, gada pārskatā nav minēts.

Taču vienlaikus gada pārskats rāda, ka vismaz oficiāli Jura Pūces ģimene ar vienu roku naudu no biedrības ņēmusi, bet ar otru – aptuveni tādas pašas summas tai iemaksājusi (vai otrādi). Juris Pūce biedrībai pērn ziedojis 2 050 latu, bet Zaiga Pūce – 1 000 latu. Nekādus sīkākus skaidrojumus par šo «atgriezenisko» finanšu plūsmu neviens no ģimenes pagaidām nav sniedzis.

Neoficiāli avoti portālam Pietiek norādījuši, ka biedrības fantastiskie panākumi finansējuma piesaistē izskaidrojami ar vairākiem apsvērumiem. Šī struktūra, pie kuras pamatiem stāvējis arī labi zināmais Edgars Jaunups, nodarbojoties arī ar labiem darbiem. Taču vienlaikus biedrība kalpojot gan kā veids, kā «ieinteresētiem uzņēmējiem civilizētā veidā» nodot finansējumu «vajadzīgajiem cilvēkiem» politiskajās aprindās, gan arī kā struktūra, ar kuras palīdzību uzturēt virkni mākslinieciski un kulturāli noskaņotu «meiteņu», kuras ar finansētājiem saista tuvākas attiecības.

Viena no Ascendum ziedojušajiem uzņēmumiem līdzīpašnieks atzina – viņa ziedojums bijis daļa no biznesa vienošanās kādā biogāzes koģenerācijas stacijas projektā. Šis bizness ir tieši atkarīgs no EM lēmumiem par obligātā iepirkuma kvotu piešķiršanu.

SIA Anzāģe nav starp tām pazīstamajām būvfirmām, kuras centienos piesaistīt ziedojumu automātiski uzrunā dažādas biedrības. Tomēr EM valsts sekretāra dzīvesbiedres Zaigas Pūces vadītās biedrības Ascendum gada pārskats Lursoft datubāzē rāda, ka 2012.gadā šis mazzināmais būvnieks biedrībai ziedojis 14 000 latu.


Написать комментарий