Mazumtirdzniecības apgrozījums pērn audzis par 3,8%

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pērnā gada laikā, salīdzinājumā ar 2012.gadu, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem mazumtirdzniecības apgrozījums kopumā ir pieaudzis par 3,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Par 4,4% palielinājās pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 3,4%.

2013.gada decembrī, salīdzinājumā ar 2012.gada decembri, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 4,2%. Pārtikas preču grupā palielinājums bija par 8,6%, bet nepārtikas preču grupā - par 1,5%, tai skaitā auto degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājies par 8,2%.

Straujākais apgrozījuma pieaugums decembrī bija mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecībā - par 27,6%, mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos - par 25,5%, lietotu preču mazumtirdzniecībā - par 20,2%, tekstilizstrādājumu mazumtirdzniecībā - par 15,6%, kā arī mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā - par 11,2%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, salīdzinājumā ar pagājušā gada decembri, pieaudzis par 3,1%.

2013.gada ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada ceturto ceturksni pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās mazumtirdzniecības apgrozījums kopumā ir pieaudzis par 4%. Par 6,6% ir palielinājies pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecība pieaugusi par 2,5%.

Tā kā mazumtirdzniecības nozares apgrozījumu būtiski ietekmē brīvdienas un svētku dienas, kā arī dažādas uzņēmumu rīkotas akcijas, tad, lai gada visu mēnešu apgrozījuma dati būtu savstarpēji salīdzināmi, tiek veikta to sezonālā izlīdzināšana.

Tādējādi, 2013.gada decembrī, salīdzinot ar novembri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums salīdzināmās cenās ir samazinājies par 0,5%. Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums ir pieaudzis par 0,6%, bet nepārtikas preču apgrozījums - samazinājies par 1,2%. Mazumtirdzniecības apgrozījumu decembrī būtiski ietekmējis kritums auto degvielas mazumtirdzniecībā - par 4,1%, kā arī samazinājums nespecializētajā nepārtikas mazumtirdzniecībā - par 3,6%.

Savukārt mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pērnā gada decembrī, salīdzinot ar novembri, ir pieaudzis par 16,2%. Gadu iepriekš - 2012. gada decembrī salīdzinājumā ar novembri - apgrozījums pieauga par 16,1%.

Īpaši liels apgrozījuma pieaugums bija pārtikas preču mazumtirdzniecībā - par 20,8%, kā arī nozarēs, kurās tradicionāli tiek iegādātas preces svētku dāvanām.

Tā, piemēram, mājsaimniecības elektroierīces tika iegādātas par 77,2%, kosmētika un tualetes piederumi - par 70,3%, sporta preces, spēles un rotaļlietas - par 54%, grāmatas, avīzes un kancelejas piederumi - par 47,4%, pulksteņi un juvelierizstrādājumi - par 47,1%, kā arī datori un telekomunikācijas iekārtas - par 43,9% vairāk nekā iepriekšējā mēnesī.


Написать комментарий