Baltijas uzņēmumi prognozē apgrozījuma pieaugumu un stabilitāti darba tirgū

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Baltijas valstu mazie un vidējie uzņēmumi nākotnē raugās ar optimismu, vērtējot ekonomikas un uzņēmējdarbības vides attīstību. 

Tas skaidrojams ar to, ka Baltijas valstu reģions kļūst arvien izturīgāks pret Eiropas ekonomikas svārstībām, liecina SEB bankas veiktā mazo un vidējo uzņēmumu aptauja Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

SEB bankas veiktā aptauja liecina, ka mazā un vidējā uzņēmuma (MVU) segmentā aptaujāto 3 680 lēmumu pieņēmēju vidū dominē pozitīvas apgrozījuma pieauguma prognozes 2014.gadam, it īpaši Igaunijā, kur aptuveni 25% no MVU pārstāvjiem sagaida pārdošanas pieaugumu vismaz 15% apmērā.

Sava biznesa apgrozījumu plāno palielināt arī 19% Lietuvā strādājošie uzņēmēji un mazākā – 13% apmērā Latvijā. Tomēr Baltijas valstīs lielāku apgrozījumu galvenokārt veicinās iekšzemes pieprasījums, ne tik daudz eksports.

Apmēram divas trešdaļas Igaunijas un Lietuvas, tāpat kā trīs ceturtdaļas Latvijas MVU atzina, ka turpinās iesākto uzņēmējdarbības koncentrēšanu tieši iekšējos tirgos. Pavisam neliels ir to mazo un vidējo uzņēmumu skaits, kuri plāno izvērst savu uzņēmējdarbību arī ārējos tirgos, paplašinot darbību jau esošos vai ieejot jaunos eksporta tirgos.

Lai saglabātu konkurētspēju eksporta tirgos, būtu nepieciešams vairāk uzmanības pievērst investīciju veikšanai un dažādām inovāciju aktivitātēm, kas varētu sekmēt uzņēmumu izaugsmes izredzes. Lai gan Baltijas MVU prognozē veikt investīcijas, tomēr, ja palūkojas uz apjomiem, tad mazāk nekā puse no uzņēmumiem plāno ieguldīt summu virs 30 000 eiro – Igaunijā šādu apjomu plāno investēt 41% MVU, Lietuvā – 22%, bet Latvijā – 27% no aptaujātajiem uzņēmumiem. Tas pats attiecas uz inovāciju ieviešanu, kur mazāk kā viena trešā daļa aptaujāto MVU paredzējuši veikt izmaiņas esošajā uzņēmējdarbības modelī vai produktu un pakalpojumu piedāvājumā.

Attiecībā uz darbinieku skaitu, vairāki uzņēmumi no aptaujātajiem respondentiem atzina, ka neplāno veikt darbinieku skaita izmaiņas un tas paliks nemainīgs – šādu atbildi ir snieguši 83% no aptaujātajiem Latvijā, 75% – Lietuvā un 69% Igaunijā, norādot uz stabilitāti darba tirgū.

Aplūkojot mazo un vidējo uzņēmumu aptaujas rezultātus pa nozarēm, redzams, ka Igaunijā rūpniecības jomā strādājošie uzņēmumi ir vispozitīvāk noskaņotie, savukārt Latvijā un Lietuvā celtniecības nozarē strādājošiem piemīt visoptimistiskākais skats nākotnē.


Написать комментарий