Petīciju par patvēruma piešķiršanu Snoudenam parakstījis miljons brazīliešu

foto: rg.ru
foto: rg.ru

Vairāk nekā miljons cilvēku internetā parakstījuši petīciju, aicinot Brazīliju piešķirt patvērumu bijušajam ASV izlūkdienestu līdzstrādniekam Edvardam Snoudenam, kurš nodeva atklātībai informāciju par ASV izlūkdienestu plašajām spiegošanas programmām, pirmdien paziņojusi sabiedriskā organizācija "Avaaz", ziņo LETA-AFP.

Organizācija sāka kampaņu pirms mēneša, cerot savākt vairāk nekā miljons parakstu, bet tagad palielinājusi savu mērķi līdz 1,25 miljoniem.
"Avaaz" ir pārliecināta, ka Snoudens jāuzskata par informācijas nopludinātāju, kas darbojies sabiedrības interesēs, nevis par bīstamu noziedznieku.

Petīcijā Brazīlijas valdība aicināta piedāvāt patvērumu Snoudenam, kurš pagājušajā mēnesī pauda gatavību palīdzēt Brazīlijai izmeklēt ASV spiegošanas aktivitātes.

Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa reaģēja ļoti asi, uzzinot par ASV veikto viņas valsts izspiegošanu.

Prezidente atcēla oktobrī plānoto vizīti Savienotajās Valstīs, bet jautājumu par patvēruma piešķiršanu Snoudenam nav komentējusi.

ASV izspiegojušas Rusefu, valsts naftas rūpniecības uzņēmumu "Petrobras" un citus valsts uzņēmumus, kā arī vienkāršos brazīliešus, atsaucoties uz Snoudena nopludinātajiem materiāliem, vēstīja mediji.

Pagājušajā mēnesī atklātā vēstulē Brazīlijas medijiem Snoudens norādīja, ka līdz brīdim, kad kāda valsts piešķirs viņam pastāvīgu patvērumu, ASV valdība turpinās ierobežot viņa iespējas brīvi izteikties.

ASV Snoudens apsūdzēts spiegošanā un valdības īpašuma zādzībā. Viņam piešķirts pagaidu patvērums Krievijā.
Vašingtona atkārtoti aicinājusi Snoudenu atgriezties un stāties tiesas priekšā.


Написать комментарий