Spēli Angry Birds nosauca par NDA datu avotu

foto: lenta.ru
foto: lenta.ru

ASV Nacionālās drošības aģentūra (NDA) un Lielbritānijas Valdības sakaru centrs (GCHQ) spēj iegūt informāciju par viedtālruņu īpašniekiem, pārtverot mobilo pielikumu datus. 

Par to ziņo izdevumi The Guardian, The New York Times un ProPublica, atsaucoties uz Edvarda Snoudena sniegtajiem dokumentiem. 
Specdienesti prot iegūt informāciju no vairākām programmām, kuras mēdiji sauc par „pielikumiem ar noplūdi” (leaky apps). Šādu programmu sarakstā citu vidū ietilpst Google Maps kartes, sociālo tīklu Facebook, Twitter un LinkedIn klienti, foto koplietošana Flickr un populārā spēle Angry Birds.

Pielikumu informāciju, kura ir pieejama specdienestiem, iedala divās kategorijās: tehniskā un personīgā. Pie pirmās kategorijas pieder viedtālruņa modelis un tā identifikators, pie otrās – dzimums, lietotāja vecums un atrašanās vieta, viņa ģimenes stāvoklis un gadījumu virknē – seksuālā orientācija un draugu saraksts, – vēsta lenta.ru. 

Kādai mobilajai operatīvajai sistēmai ir sagatavots pielikums, nav nozīmes. Snoudena dokumentos (tie datēti ar 2007. – 2012. gadu) tiek apgalvots, ka var pārtvert programmu datus, kuri ir paredzēti gan Android, gan iOS.

Tiek domāts, ka viens no ziņu iegūšanas paņēmieniem, ir informācijas pārtveršana, kura ir paredzēta mobilajiem reklāmu tīkliem. Lietotāja personīgie dati šādiem tīkliem ir nepieciešami, lai viņam parādītu viņa interesēm atbilstošu reklāmu.

Snoudena sniegtajos dokumentos tieši tiek runāts tikai par to, ka NDA un Valdības sakaru centram ir iespēja izskatīt mobilo pielikumu datus. Vai specdienesti ir izmantojuši šādu iespēju, un, ja ir izmantojuši, tad kādu datu apjomu viņi ir ieguvuši, netiek precizēts.

Rovio pārstāve Sāra Bergstēma, kura ir izstrādājusi spēli Angry Birds, intervijā The New York Times paziņoja, ka viņas kompānijai nekas nav zināms par izsekošanas programmām. Tāpat viņa uzsvēra, ka Rovio nekādā veidā nav saistīta ne ar Lielbritānijas, ne ar ASV specdienestiem.
Par to, ka spēles var kalpot par datu avotu NDA un GCHQ tika ziņots arī iepriekš. 2013. gada decembrī laikraksts The Guardian ziņoja, ka specdienesti izsekoja spēles World of Warcraft spēlētājus un konsoļu Xbox īpašniekus. NDA un GCHQ aģenti analizē čatu saraksti un spēlētāju balsu ierakstus.      


Написать комментарий